24.4 C
Zvornik
15. јул 2024.

Poruka Lavrova Svesrpskom saboru: Rusi i Srbi rame uz rame pružali otpor neprijatelju

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov uputio je pismo učesnicima Svesrpskog sabora u Beogradu u kojem je istakao da su Srbi i Rusi pružali rame uz rame otpor neprijateljima i osvajačima i zajedno gradili miran život.

– Dragi srpski prijatelji! Naše narode spajaju viševjekovne veze, zajedničke tradicionalne vrijednosti, prijateljstvo provereno vremenom i teškim iskušenjima. Rusi i Srbi su rame uz rame pružali otpor neprijateljima i osvajačima, zajedno gradili miran život – naveo je Lavrov u pismu u koje je Tanjug imao uvid.

On je dodao da se „danas suočavamo sa novim izazovima, udruženo se suprotstavljajući snagama koje pokušavaju da cijelom svijetu nametnu svoja pravila, izvrnu istoriju, usade u svijest naše dejce tuđe i antihumane postulate“.

– Јunački srpski narod je jasno pokazao da neće se pomiriti sa neokolonijalnim porobljavanjem. Zato Zapad i pokušava da kazni Srbe, liši ih slobode, oduzme njihova iskonska ognjišta, natjera da odustanu od prava na sopstveno mišljenje i nezavisnu politiku, rastavi i rasturi – istakao je Lavrov.

On je dodao da je „jedinstvo sada važnije nego ikada“ i da je ono upisano u genetski kod Srba, jasno odraženo u srpskoj simbolici – u čuvenoj krilatici „Samo sloga Srbina spasava“.

– Samo u slozi je moguće sačuvati svoj identitet, umnožiti istorijsku i kulturnu baštinu koju su nam ostavili preci, odbraniti pravo da sami određujemo nacionalne prioritete i težimo njihovom sprovođenju, graditi harmonične i prijateljske odnose sa susjedima – rekao je ministar spoljnih poslova Rusije.

Lavrov je naveo da „Rusija nikada neće zatvoriti oči pred bilo kojom nepravdom prema bratskom srpskom narodu, pokušajima demonizacije Srba, gaženjem njihovih zakonitih prava“.

– Zajedno sa drugim slobodarskim nacijama nastavićemo da gradimo novi svjetski poredak – na osnovu ravnopravnosti, dijaloga, uzajamnog poštovanja i međusobnog uvažavanja interesa – naveo je Lavrov u pismu upućenom učesnicima današnjeg Svesrpskog sabora u Beogradu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se