31.4 C
Zvornik
16. јул 2024.

Počeo junski upisni rok u srednje škole

U Republici Srpskoj danas je počeo junski upisni rok u srednje škole koji će trajati do 28. juna, rečeno je Srni u Ministarstvu prosvjete i kulture Srpske.

Predviđen je upis 10.197 učenika u 458 odjeljenja, i to 2.256 učenika, odnosno 22 odsto za zanimanja trećeg stepena složenosti i 7.941 ili 78 odsto učenika za zanimanja četvrtog stepena složenosti, od kojih 1.628 u gimnazije (16 odsto).

Prijem dokumenata za upis učenika koji imaju 60 i više bodova u srednje četvorogodišnje škole počeo je danas, završava se u utorak, 18. juna, dok se rezultati upisa objavljuju u četvrtak, 20. juna, do 10.00 časova na oglasnoj tabli škole.

Prijem dokumenata za upis učenika sa manje od 60 bodova u srednje četvorogodišnje i trogodišnje škole počeće u ponedjeljak, 24. juna, a završiće u srijedu, 26. juna.

U resornom ministarstvu su pojasnili da pravo upisa u prvi razred srednjih škola imaju učenici sa završenom osnovnom školom koji nisu stariji od 17 godina na dan upisa.

„Lica koja se upisuju u škole za učenike sa smetnjama u razvoju mogu imati drugu dobnu granicu za upis u prvi razred, a najviše do navršene 21 godine“, istakli su iz Ministarstva.

Prilikom upisa kandidati se mogu prijaviti u najviše dva zanimanja u stručnim školama, dva smjera u gimnaziji ili dva odsjeka u umjetničkim školama.

Kandidatima se boduju rezultati u uspjehu u oba zanimanja, smjera ili odsjeka.

U Ministarstvu su naglasili da se redoslijed kandidata utvrđuje prema ukupnom broju bodova dobijenih na osnovu opšteg uspjeha u osnovnoj školi, posebnog uspjeha u osnovnoj školi iz pet predmeta značajnih za zanimanje u određenoj struci, odnosno u smjeru gimnazije za koji kandidati konkurišu, kao i za upis u umjetničke škole, te rezultata ostvarenih na posebnom ispitu za umjetničke škole.

Julski upisni rok trajaće od 1. do 12. jula. 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se