18.4 C
Zvornik
24. јул 2024.

Orban: Zapad blizu tačke bez povratka

Zapadne države su, kada je riječ o ukrajinskom sukobu, previše blizu tačke sa koje nema povratka, rekao je danas mađarski premijer Viktor Orban.

„Ovo je posqednja prilika da se vratimo jer dolazimo do te tačke sa koje nema povratka i više neće biti moguće da se situacija preokrene. Već smo veoma blizu toga“, rekao je Orban, napominjući da Rusija „nije trećerazredna zemlja“, prenosi „Raša tudej“.

Prema njegovim riječima, sve je veća opasnost od novog svjetskog rata i zagovornici tog scenarija su sukob u Ukrajini učinili evropskim.

On smatra da sukob u Ukrajini prevazilazi Evropu i širi se na druge regione.

Mađarski premijer ističe da na taj način regionalni sukobi prelaze u svjetske ratove.

Orban je napomenuo da neće dozvoliti da Mađarska bude uvučena u sukob u Ukrajini i da neće učestvovati ni u eventualnoj misiji Sjevernoatlantske alijanse u toj zemlji.

On je naglasio da je veoma blizu trenutak kada će se Mađarska povući iz svih NATO priprema za misiju u Ukrajini, ali je objasnio da takav korak mora prvo da se razmotri sa sadašnjim i budućim generalnim sekretarom Alijanse.

„Moramo jasno da stavimo do znanja da Mađarska ima pravo da se pridržava osnovnog NATO ugovora koji smo potpisali. Evropa je u stanju ratne psihoze, što bi logično moglo da rezultira dolaskom zapadnoevropskih vojnih jedinica na teritoriju Ukrajine. Oni koji tvrde da nema direktnih pretnji od eskalacije rata obmanjuju ljude. Pokušavaju da ućutkaju političare koji zagovaraju mir“, dodao je Orban.

IzvorSRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se