24.4 C
Zvornik
16. јул 2024.

Mediji javljaju da Berlin blokira nove sankcije Rusiji

Njemačka vlada blokira usvajanje novog paketa sankcija EU protiv Rusije, koji ima za cilj jačanje kontrole nad zaobilaženjem restriktivnih mjera, a odnosi se i na izvoz ruskog tečnog prirodnog gasa, prenosi agencija DPA, pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu.

Kao odlučujući razlog zašto paket sankcija još nije usaglašen, oni su naveli „sumnje i želje Berlina da se unesu amandmani“.

– U posljednje vrijeme stvara se osjećaj da je Njemačka postala nova Mađarska – citira agencija sagovornika, koji je govorio o brojnim slučajevima kada je Budimpešta blokirala proces donošenja sankcija protiv Ruske Federacije.

Kako podsjeća agencija, glavni cilj novih sankcija trebalo bi da bude suzbijanje zaobilaženja ranije donetih restriktivnih mjera, između ostalog reč je mogućnosti ruske odbrambene industrije da kupuje zapadne tehnologije.

Drugi cilj biće izvoz ruskog tečnog gasa. EU želi da zabrani korišćenje evropskih luka za slanje brodova sa ruskim tečnim gasom u treće zemlje.

Nemačka je pre svega zabrinuta zbog prve komponente budućeg paketa sankcija, rekle su agenciji evropske diplomate. Tako Berlin zahtijeva da se predložena nova mjera za pozivanje na odgovornost stranih filijala preduzeća zbog kršenja režima sankcija u potpunosti isključi iz novih sankcija, ili da se njeno dejstvo ograniči samo na kompanije koje proizvode određenu robu.

U Njemačkoj strahuju da bi u suprotnom njemačkim kompanijama mogla biti naneta šteta, piše agencija. Njemačke vlasti takođe smatraju neke mjere pretjeranim i žele da ih ublaže, poput ograničenja korišćenja ruskog platnog sistema.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se