18.4 C
Zvornik
24. јул 2024.

Akcioni plan za razvoj malih i srednjih preduzeća predviđa 35 projekata

Akcionim planom za sprovođenje Strategije razvoja malih i srednjih preduzeća Republike Srpske za period 2024-2026. godine predviđena je realizacija 35 projekata i aktivnosti, dok okvirna sredstva za realizaciju iznose 449.772.430 KM, rečeno je Srni u Ministarstvu privrede i preduzetništva Srpske.

Iz Ministarstva su istakli da se od ukupnih sredstava najveći dio odnosi na kredite Investiciono-razvojne banke Srpske sa 49 odsto učešća, garancije Garantnog fonda Srpske sa 23 odsto učešća, te podsticaje Ministarstva sa 14 odsto učešća.

Ostala sredstva se, kako kažu, odnose na sredstva republičkog Zavoda za zapošljavanje, Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost, jedinice lokalne samouprave i druge organizacije, te donatorska sredstva.

– Cilj je da se odobravanjem različitih vidova podrške poboljša poslovno okruženje za mala i srednja preduzeća i unaprijedi njihova konkurentnost kroz razvoj i primjenu inovacija i novih tehnologija, digitalnu transformaciju, te primjenu principa zelene i cirkularne ekonomije – pojasnili su u resornom ministarstvu.

Naglašavaju da je važno da podrška bude omogućena i za male subjekte, koji su uglavnom samostalni preduzetnici, žene, kao i lica koja žele započeti poslovanje u Republici Srpskoj.

Iz Ministarstva su podsjetili da su Akcionim planom utvrđeni okvirna dinamika realizacije prioriteta, mjera, projekata i aktivnosti, finansijska sredstva i nosioci realizacije.

– U planu su prioritetni oni projekti koji se odnose na nastavak finansijske podrške privrednim subjektima koju dodjeljuju Ministarstvo, Zavod za zapošljavanje, Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost, jedinice lokalne samouprave i drugi – naveli su u Ministarstvu.

Iz ovog ministarstva dodaju da su važni krediti i garancije koje za privredne subjekte omogućavaju Investiciono-razvojna banka i Garantni fond, dok je jedan od najvažnijih projekata uspostavljanje Naučno-tehnološkog parka u Banjaluci i izgradnja u narednim godinama.

Iz resornog ministarstva ocjenjuju da će park kao prvi oblik ove vrste preduzetničke infrastrukture u Srpskoj omogućiti nove vidove podrške u ovoj oblasti.

Republičke institucije i donatorske organizacije, kako su rekli, omogućavaju i podršku za edukacije i promociju privrednih subjekata, a neophodno je nastaviti podršku zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti, razvoju preduzetništva žena i društvenom preduzetništvu, kao i lokalnom ekonomskom razvoju kroz aktivnosti na nivou jedinica lokalne samouprave.

Ministarstvo privrede i preduzetništva je do sada pripremilo dva godišnja izvještaja o realizaciji planova za protekle dvije godine, koje je usvojila Vlada Republike Srpske, te je ukupno realizovano 78 aktivnosti i projekata ukupne vrijednosti oko 300 miliona KM ili 80 odsto od ukupne planirane vrijednosti.

Podsjećaju da je kroz podsticaje tokom dvije godine podržana realizacija više od 1.200 projekata privrednih subjekata u oblasti nabavke novih tehnologija i opreme, digitalne transformacije, zanatstva i drugih namjena.

Podržano je zapošljavanje više od 6.000 lica i osnivanje 2.170 novih subjekata, uglavnom samostalnih preduzetnika, obučeno više od 3.300 lica.

Vlada Republike Srpske usvojila je na sjednici održanoj 30. maja Akcioni plan za sprovođenje Strategije razvoja malih i srednjih preduzeća Republike Srpske za period 2024-2026. godine, koji predstavlja treći trogodišnji akcioni plan.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se