25.4 C
Zvornik
21. септембра 2023.

Veliki broj građana bez zdravstvenog osiguranja; Rok ističe za sedam dana!

Nakon ukidanja vanredne situacije brojni građani su ostali bez osiguranja, a Vlada Srpske je kako bi riješila problem građanima i poslodavcima dala rok od dva mjeseca da regulišu svoj status.

Problem je nastao još 2020. godine kada je donesen novi Zakon o o izmjenama i dopunama zakona o zdravstvenom osiguranju Republike Srpske prema kojem nezaposlenost nije osnov za zdravstveno osiguranje, ali je zbog proglašenja epidemije korona virusa u martu iste godine odlučeno da svi građani imaju zdravstvenu zaštitu, te mnogi nisu regulisali svoj status po novom zakonu.

Fond zdravstvenog osiguranja je tokom tri godine, koliko je trajala vanredna situacija u Srpskoj, pozivala građane da regulišu svoj status osiguranja i da se ne oslanjaju na vanrednu situaciju, međutim nisu naišli na dobar odziv.

Ukazivali su, kažu, i na to da to što i neosigurani imaju zdravstvenu zaštitu ne znači da poslodavci ne treba da izvršavaju svoje zakonske obaveze i da plaćaju doprinose.

“Međutim, evidentno je da je i među poslodavcima došlo do “opuštanja“ u periodu trajanja vanredne situacije i da mnogi nisu redovno plaćali doprinose, zbog čega je veliki broj građana po ukidanju vanredne situacije ostao bez zdravstvenog osiguranja. Naime, po ukidanju vanredne situacije više od 45.000 radnika nije imalo zdravstveno osiguranje zbog neplaćanja doprinosa, kao ni članovi njihove porodice koji su prijavljeni na osiguranje preko tih radnika”, rekli su za Mondo u Fondu zdravstvenog osiguranja (FZO).

Zbog svega navedenog Vlada RS je donijela odluku da se da prelazni period do 31. jula i time poslodavcima, ali i građanima koji još nisu regulisali svoj status da još jedna šansa da izmire svoje obaveze za doprinose i regulišu status osiguranja.

Iz Fonda kažu da su, po ukidanju vanredne situacije, kada je prestalo finansiranje zdravstvene zaštite za neosigurane građane, bile ogromne gužve u poslovnicama, ali se stanje promijenilo čim je ponovo omogućeno osiguranje za sve građane i gužve su postale znatno manje.

“Primjera radi, za mjesec dana, tačnije, od ukidanja vanredne situacije samo oko 2.300 građana je regulisalo svoj status osiguranja u nadležnim poslovnicama Fonda, dok je, prema podacima do kraja juna, više od 10.000 građana koji nisu regulisali svoj status”, rekli su u Fondu.

Iz tog razloga pozivali su građane da ne čekaju ponovo zadnji momenat i da iskoriste period do 31. jula da regulišu svoj status osiguranja kako bi i nakon ovog roka mogli nesmetano da koriste zdravstvenu zaštitu.

“Budući da je ostalo još sedam dana do isteka ovog roka, koristimo i ovu priliku da pozovemo i poslodavce da krajnje ozbiljno shvate situaciju i da provjere stanje svojih obaveza u Poreskoj upravi, izmire dugovanja, naprave po potrebi reprograme dugovanja sa Poreskom upravom, kako ne bismo ponovo došli u situaciju da na desetine hiljada građana ostane bez osiguranja”, naglasili su FZO RS.

Istakli su da se neplaćanjem doprinosa ne uskraćuju samo radnici za prava iz zdravstvenog osiguranja, već se dovodi u pitanje kompletan zdravstveni sistem i funkcionisanje svih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj, te podsjetili i da je neplaćanje doprinosa krivično djelo.

Podatke o broju poslodavaca koji su izmirili svoja dugovanja po osnovu doprinosa, kao i o onim koji to još uvijek nisu učinili nismo dobili od Poreske uprave RS.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
957PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se