25.4 C
Zvornik
20. мај 2024.

Zabranjen rad stočnim pijacama u Srpskoj

Zbog pojave afričke kuge u Bijeljini ali i Šamcu, Ministartsvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske zabranilo je rad stočnim pijacama na prostoru cijele Srpske u trajanju od 30 dana.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske do danas je zaprimilo prijave o potvrđenom prisustvu bolesti afričke kuge svinja na 23 imanja na teritoriji Grada Bijeljina, navedeno je u saopštenju.

Kako su dodali, potvrđeno je i jedno žarište na području opštine Šamac, gdje je u pitanju jedno individualno gazdinstvo, ekstenzivnog uzgoja.

Opština Šamac, kao i sve opštine i gradovi u Republici dobili su infirmacije o prvom utvrđenom slučaju sa svim instrukcijama o daljem postupanju, naveli su iz Ministarstva. 

“Zadatak lokalne samouprave je da formira Lokalni krizni centar za kontrolu afričke kuge svinja, koji je dužan da obezbijedi sprovođenje svih naloženim mjera, između ostalog i:

lokaciju za neškodljivo uklanjanje uginulih i eutanaziranih životinja sa zaraženog imanja u saradnji sa veterinarskom organizacijom i izvršiti eutanaziju svinja i sprovesti mjere asanacije zaraženog imanja

zabranu kretanja životinja u zaraženom i ugroženom krugu, kao i pojačanu kontrola sprovođenja i nadzora nad svim naloženim mjerama”, navedeno je u saopštenju.

Nina još danas prodaje krofne pa putuje s ocem u Moskvu: Skupljeno dovoljno novca

U prostorijama Ministarstva poljoprivrede u Banjaluci danas je održan i sastanak sa predstavnicima Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske na kome su doneseni zaključci da se zabrani organizovanje sajmova, izložbi i drugih okupljanja životinja, prodaje hrane životinjskog porijekla i hrane za životinje van poslovnog prostora, kao i rada stočnih pijaca na prostoru cijele Republike Srpske, u trajanju do 30 dana, uz redovno praćenje epizootiološke situacije.

“Takođe, uputiće se dodatna naredba Lokalnim kriznim centrima u svim opštinama i gradovima o pojačanoj kontroli prometa svinja na području Republke Srpske koji u ovom trenutku imaju status slobodnih od afričke kuge svinja”, stoji u saopštenju.

Kako stoji u saopštenju, kada su u pitanju naknade štete vlasnicima neškodljivo uklonjenih životinja, kao i za mjere asanacije terena, one će se vršiti u skladu sa donesenim aktima Vlade Republike Srpske, a Ministarstvo će u skladu sa istima donositi rješenja o isplati sredstava.

Javnost će o svim narednim koracima biti blagovremeno obaviještena.

IzvorATV

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se