25.4 C
Zvornik
21. септембра 2023.

U Zvorniku uzorkovana voda i riba iz Drine

Participativne vježbe uzorkovanja i ispitivanja vode i ribe u Drini, u okviru projekta „Građanin naučnik“ sprovedene su danas na Gradskoj plaži u Zvorniku.

Projekat obuhvata procjenu uticaja zagađenja vode u slivu rijeke Drine, koji organizuje Misija OEBS-a BiH u saradnji sa Tehnološkim fakultetom Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Prirodno-matematičkim fakultetima Univerziteta u Banjaluci i Sarajevu, kako bi se lokalnim zajednicama, mladima i predstavnicima institucija, na raspolaganje stavile informacije o kvalitetu vode i stanju vodenih ekosistema.

Gradonačelnik Zvornika Bojan Ivanović zahvalio se članovima OEBS-a, Tehnološkom fakultetu i Prirodno-matematičkim fakultetima, što su se upustili u realizaciju ovih aktivnosti.

„Cilj projekta jeste da se podigne nivo svijesti građana o značaju upravljanja otpadom i vodama. Svakako da je i grad svjestan tih problema, zbog toga uvijek podržavamo aktivnosti, koje treba da doprinesu većem značaju zaštite životne sredine“, rekao je gradonačelnik Ivanović.

Šef terenskog ureda u Tuzli, Misija OEBS-a u BiH, Damir Gnjidić izjavio je da je ovo druga seansa projekta, koja pokriva srednji tok rijeke Drine i da rezultati testova treba da podstaknu relevantne institucije da preduzmu neke korake u skladu sa tim.

„Sveobuhvatna procjena ekološkog statusa rijeke Drine osnova je ovog projekta, koji za cilj i namjeru ima da pomogne domaćim institucijama, lokalnim zajednicama i ljudima, da prepoznaju resurse koje imaju i da ih pokušaju sačuvati na najbolji mogući način. Rijeka Drina predstavalja jedan od vitalnih prekograničnih resursa“, istakao je Gnjidić.

Ovaj ekološki projekat ima za cilj informisanje građana i njihovo preduzimanje aktivnosti u oblasti zaštite rijeke Drine i uopšteno zaštite ekosistema.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
957PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se