14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Predstavljene mjere za prevenciju vršnjačkog nasilja u školama u Srpskoj

Vlada Republike Srpske usvojila je program mjera za prevenciju i sprječavanje vršnjačkog nasilja u školama i đačkim domovima.

Nakon tragedije u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, održana je vanredna sjednica, a program mjera rađen je u skladu sa zaključkom iste.

Ministarka prosvjete i kulture Željka Stojičić, istakla je da fokus nije bio na represivnim mjerama, već na promociji nenasilja.

– Radićemo na tome da zakonske odredbe koje treba prilagoditi realizaciji mjera, da to i uradimo – rekla je Stojičićeva.

U skladu sa ovim, svaka škola bi u narednom periodu trebala donijeti sopstveni kodeks ponašanja, a osim toga, predviđeno je poboljšanje materijalnih i tehničkih uslova u školama.

– Mislim da je potrebno da se uradi video nadzor u svim školama u kojima nije uveden, obezbijediti škole dodatnom rasvjetom, a bavićemo se i ograđivanjem naših školskih objekata, kako bi cjelina škole i prostor oko škole bili kompaktni – dodala je Stojičićeva.

Ovom prilikom, ministarka je najavila i unapređenje mehanizma školskog dežurstva, kako bi i uloga školskog noćnog čuvara bila redefinisana i kako bi on bio na raspolaganju tokom nastavnog procesa. Škole će na raspolaganju imati i jedinstven obrazac za evidenciju nasilja, a za učenike će biti rađen štampani i edukativni materijal za prepoznavanje nasilja u školama i školskim domovima.

– Uspostavićemo bazu podataka verifikovanih programa za prevenciju nasilja, a radiće se i na prikupljanju podataka o odobrenim programima koji se koriste u školama – ističe Stojičićeva.

Takođe, kao mjeru predstavila je i unapređenje sistema anonimne prijave nasilja putem sandučeta povjerenja, a već od naredne školske godine u nastavni plan i program biće uvršten novi predmet humanost i bezbjednost za deveti razred.

Osim toga u srednjim školama isti predmet će biti izborni.

– Plan je ojačati i stručne službe kako bi se osigurala zastupljenost svih saradnika u svim školama. Radiće se na jačanju vaspitne uloge nastavnika i stručnih saradnika, kao i kompetencija direktora ponovo negirajući politički uticaj u školama. Niko u školi ne smije biti izuzet od te obaveze da smo dužni učenicima da stvorimo i pružimo sigurno okruženje tokom njihovog boravka u istim –  govori ona.

Kako Stojičićeva ističe, plan je unaprijediti i primjenu postojećih programa u školama za prevenciju nasilja, ali i uključiti roditelje kao i širu zajednicu aktivnosti u školama vezane za prevenciju nasilja. Dodaje, da će škole biti otvorene kao mjeta u u kojima se mogu odvijati određene zajedničke aktivnosti nakon nastavnog procesa.

Kada je riječ o sigurnosti djece u školama, Stojičićeva dodaje da će se od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske tražiti da na raspolaganju ostane školski policajac.

– U narednom periodu trebala bi biti sprovedena i medijska kampanja za prevenciju nasilja u školama, a opredjeljenje ministarstva je da ne uvodi zabranu unošenja telefona u škole, ali u skladu sa ovim naložićemo donošenje akta kojim se uređuje njihova upotreba u školama, iz razloga što smatramo da je komunikacija roditelja i učenika neophodna nakon nastavnog procesa – rekla je Stojičićeva, ističući da određeni broj škola već ima interne akte, ali da su oni neophodni u svim školama. 

Takođe, najavljeno je da će biti rađeno i na izradi i ugradnih softvera, koji bi onemogući đacima pristup neželjenim sadržajima na internetu tokom boravka u školama.

Kako se procijenjuje, za realizaciju ovakvog projekta, biće potrebno oko 23 miliona KM.

IzvorRTRS

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se