8.1 C
Zvornik
26. април 2024.

Sandić: Slabiji drenažni sistemi, okidači za klizišta

Zamjenik direktora Geološkog zavoda Republike Srpske Cvjetko Sandić izjavio je danas Srni da su moguća klizišta i odroni u dijelovima zahvaćenim padavinama gdje su slabiji drenažni sistemi, posebno na nekim lokalnim saobraćajnicama i objektima koji imaju slabu konstrukciju.

Sandić je rekao da se na području Kostajnice, Novog Grada, Prijedora i drugih mjesta zahvaćenim padavinama, pojavljuju manja klizišta, ali da za sada nema poziva i obavještenja da je došlo do veće nestabilnosti zemljišta.

On je naglasio da se nakon prestanka padavina i povlačenja vode mogu desiti procesi nestabilnosti zemljišta u nekim rubnim dijelovima zahvaćeni padavinama, posebno kada je riječ o bujičnim i naglim izlivanjima vode.

„Usljed padavina, voda se akumulira, tlo se zasiti i nakon smirivanja padavina i povlačenja vode vrlo često se kroz dan-dva pojavi nestabilnost zemljišta“, istakao je Sandić.

Sandić je rekao da na području Zvornika, odnosno regije Birča, te Sarajevsko-romanijske regije i Hercegovine, do sada nije bilo znatnih padavina koje bi u većem obimu mogle da izazovu klizišta ili pomijeranje tla.

On je ponovio da se klizišta generalno formiraju u dijelovima gdje su slabiji drenažni sitemi kada se iz zasićenog zemljišta povuče voda.

IzvorSRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se