5.9 C
Zvornik
25. април 2024.

Promovisana knjiga Despota Kovačevića

Sinoć je u Domu omladine u Zvorniku u okviru obilježavanja Dana grada održana promocija knjige „Partije i partijski sistemi na postjugoslovenskom prostoru“ autora Despota Kovačevića koju su izdali Albion Books i Fakultet političkih nauka iz Beograda.

Knjiga je proistekla iz Kovačevićeve doktorske disertacije. Njegov doktorat nagrađen je u Srbiji kao najbolji u toj oblasti i dobio je nagradu Fondacije Miodrag Jovičić.

1 7

„Ova knjiga je jedna uporedna analiza 30 godina razvoja višepartizma i političkih partija na prostoru bivše Jugoslavije. Reč je o prostoru koji je nastao raspadom Jugoslavije i koji ima svoje specifičnosti koje do sada nisu analizirane na ovakav način. Ja kroz taj jedan set institucija kave su političke partije analiziram generalne doprinose razvoju demokratije i sve probleme koje su političke partije napravile u razvoju demokratije što je za razliku od zapadnih demokratija jedna drugačija teza. Sve ono što što su zapadni politikolozi istraživali do sada ne može da se radi na takav način na postkomunističkim prostorima. Specifičnost prostora bivše Jugoslavije jeste što je ona imala meki komunizam, odnosno socijalizam koji nije nasilno svrgavan, ali je ipak došlo do ratova koji su uzrokovani identitetskim temama. Mi vidimo i danas da su identitetske teme potpuno prevladale druge teme u političkom životu, a političke partije su generatori toga. Često se govori da su političke partije proizvođači i korupcije i klijentelizma, ali sa druge strane, možemo reći da su političke partije, same po sebi, proizvodi građana. Kakvi su građani, takve su partije i to je jedan međuzavisan odnos“-rekao je autor.

Govoreći o djelu prof. dr Dušan Spasojević istakao je da je u pitanju jedna od najznačajnijih knjiga koja je izašla u poslednjih nekoliko godina u Srbiji.

„Ona na vrlo sveobuhvatan način pravi pregled partijskih sistema i partija na prostoru bivše Jugoslavije i pokušava da nam objasni šta je tu novo, a šta su neki elementi kontinuiteta. Takođe poredi partije u odnosu na izborno pravilo, izborne sisteme, s jedne strane i s druge strane u odnosu na društvenu strukturu. Rekao bih da je ovo prva knjiga koju pogledate ako želite da imate uvid u čitav zajednički postjugoslovenski prostor i u smislu retrospektive i u smislu onoga što su trenutna stanja pojedinih partijskih sistema.“

2 4

Doc. dr Milan Krstić ocijenio je da ova knjiga veoma korisna za nastavu političkih nauka, ne samo u Srbiji, već i u svim državama regiona.

„Ovakva komparativna studija koja će uzeti u obzir sve regionalne sličnosti, ali i određene razlike i pojedinosti koje imaju različiti politički sistemi država regiona je nešto što je nedostajalo u našoj nauci. Nadam se da će Despot nastaviti sa istraživanjima u ovoj oblasti, zato što je otvorio i veliki broj tema koje mogu da se obrade u zasebnim monografijama u budućnosti, a koje su od velikog značaja i za globalnu nauku o politici.“

Kovačević je osnovnu i srednju školu završio u Zvorniku. U Beogradu je završio osnovne, master i doktorske studije na Fakultetu političkih nauka gdje danas živi i radi.

Moderator na promociji bila je novinarka Ljubica Gojgić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se