15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Osnovci u Republici Srpskoj žele učiti ruski jezik umjesto engleskog i njemačkog

Među osnovcima u Srpskoj sprovedeno je anketiranje koji bi strani jezik željeli da uče, i odgovor đaka je bio iznenađujući za anketare.

Naime, učenici su kao prvi strani jezik koji bi željeli da uče izabrali ruski, i to prije njemačkog i engleskog! Inače, ruski jezik se uči u 50 škola u Srpskoj, a kako kažu sagovornici „Novosti“ nakon informacija sa terena i zainteresovanosti osnovaca na potezu će biti nadležne institucije da se ovaj broj znatno uveća.

Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS, kaže da raduju informacije kako osnovci žele da uče ruski jezik i da bi jedan od zadataka institucija Republike Srpske, a kojim je obrazovanje primarno, trebalo da bude obezbjeđivanje uslova za masovnije učenje ruskog jezika u školama RS.           

– Kada osnovci završe peti razred i prije upisa u šest sprovodi se anketa koji strani jezik žele da uče. Očekujemo da ukoliko bude dosta zainteresovanih za ruski da škole obezbijede nastavu iz tog jezika učenicima – kaže Damjanović.

Prema njegovim riječima, ruski jezik se uči u Bijeljini, Bratuncu, Trebinju, Vlasenici, Trebinju, Banjaluci i nema razloga da to ne bude i u drugim opštinama u Srpskoj.       

– Procjena sa terena je da oko 11.000 đaka u Srpskoj uči ruski jezik i prostora za povećanje cifre ima i te kako – kaže Damjanović.

Miroslav Popržen, predsednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, kaže da se ruski jezik na području ove regije uči samo u jednoj osnovnoj školi i to u Krupi na Vrbasu.

 – Godinama se priča kako ruski jezik treba uvesti u naš školski program kao redovan strani jezik. Ukoliko postoji interes, to treba iskoristiti i vratiti ruski jezik u škole. Ruski jezik se dugo učio u našim školama, i posle rata je počelo da opada interesovanje, i polako je nestao iz nastavnog programa. Ali, trendovi se mijenjaju tako da postoji šansa da se ruski jezik ponovo vrati u škole kao redovan predmet – ističe Popržen.

 Ivan Šijaković, sociolog, kaže da djeca svakodnevno slušaju priče o Rusiji, kako u kući tako i iz medija, i naravno da žele da uče ruski jezik.     

– Djeca učenje ruskog jezika vide i kao solidarnosti za Rusiju, jer je ona sila koja je napadnuta i trpi nepravdu. Sa druge strane djeca mogu da vide i čuju iz medijima da će Rusija izaći kao pobjednik iz svih dešavanja i to je isto jedan od razloga što djeca žele da uče ruski jezik – ističe Šijaković.         

Okretanje ruskoj kulturi

Predrag Šijaković ističe da Rusija ima mnogo poštovalaca u Srpskoj, a tome doprinosi i predsednik RS Milorad Dodik koji se često može vidjeti u Moskvi.

 – Dobri odnosi Srpske i Rusije šalju poruke mladima da se okrenu ruskoj kulturi i jeziku – istako je Šijaković.

IzvorATV

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se