25.4 C
Zvornik
21. септембра 2023.

Obilježen dan sjećanja na stradale Jevreje

Dan sjećanja na stradanje zvorničkih Jevreja u Drugom svjetskom ratu obilježen je danas u Zvorniku, a tim povodom služen je pomen i položeni su vijenci na jevrejskom groblju.

Pomen, kojem su prisustvovali gradonačelnik grada Zvornika Bojan Ivanović i zvornički sveštenik Vidoje Lukić, služio je sekretar Jevrejske opštine Doboj Dario Atijas.

Predsjednik Jevrejske opštine Doboj Danijel Atijas rekao je Srni da su se predstavnici jevrejske zajednice okupili da održe pomen i sjećanje na Jevreje koji su nekad živjeli u Zvorniku, a, nažalost, stradali u Holokaustu u Drugom svjetskom ratu.

Atijas je podsjetio da su Jevreji u Zvorniku živjeli od 1845. godine i dodao da se dolaskom Austrougarske na ove prostore broj Jevreja povećavao.

„Prema popisu iz 1910. godine, vidi se da je u Zvorniku od 732 kuće i 3.688 stanovnika bilo 148 Jevreja“, rekao je Atijas.

On je naglasio da je zbog svog geografskog položaja Zvornik za Jevreje bio „obećana zemlja“, pošto se nalazio između Beograda i Sarajeva, te su mogli da održavaju veze sa Jevrejima iz tih gradova.

Atijas je naveo da su se Jevreji tog vremena bavili raznim zanatima, trgovinom i ugostiteljstvom, a da su puni doprinost dali razvoju školstva, kulture i sporta u Zvorniku.

„U maju 1942. godine ustaše su pokupile i u kamione ugurale muškarce, žene i djecu i predale ih Nijemcima u Šapcu, da bi na Banjici kod Beograda svi bili streljani od 19. do 28. maja“, rekao je Atijas.

Prema njegovim riječima, kao uspomena na zvorničke Jevreje ostale su kuće Bele Fišera, Hanoja Nahmana, Avrama Bararona, jevrejsko groblje, te druge građevine.

Atijas je zahvalio građanima Zvornika, gradonačelniku Ivanoviću, Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Sindikatu penzionera Zvornika, koji su dali doprinos da se jevrejsko groblje redovno održava.

Jevrejsko groblje u Zvorniku proglašeno je 19. avgusta 2019. godine za nacionalni spomenik BiH.

IzvorSRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
957PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se