12 C
Zvornik
25. април 2024.

Meč koji je izjednačio žene i muškarce u tenisu

Godine 1973. na terenu prvog na svijetu višenamjenskog sportskog stadiona sa kupolom u Hjustonu, gradu u Americi, dogodio se ikoničan trenutak u istoriji tenisa i rodne ravnopravnosti.

Riječ je o meču između Bobija Rigsa, 55-godišnjeg bivšeg šampiona u tenisu, i Bili Džin King, 29-godišnje ženske teniske zvijezde. Meč je nazvan „Bitka polova“ i bio je više od igre tenisa. Bio je to kultni događaj koji je zaokupio pažnju svijeta i istakao borbu za rodnu ravnopravnost.

Pogledajte u nastavku kako je tekao meč i saznajte kako je njegov ishod uticao na svijet!

Teniski meč nazvan “Bitka polova”

Meč “Bitka polova” u tenisu, koji se odigrao 20. septembra 1973, bio je veoma popularan egzibicioni meč između Bobija Rigsa, bivšeg muškog šampiona Vimbldona, i Bili Džin King, jedne od najboljih teniserki svijeta.

Meč je održan na teniskom terenu sa kupolom u Hjustonu pred rekordnom publikom od više od 30.000 ljudi, a procjenjuje se da ju je preko televizije pratilo oko 90 miliona ljudi širom svijeta.

U to vreme, ženski tenis nije bio shvaćan tako ozbiljno kao muški, a teniserke su dobijale manje novčane nagrade od svojih muških kolega i kvote za tenis su se značajno razlikovale nego što je danas slučaj.

 Bobi Rigs, koji je javno prikazivao svoje šovinističke stavove prema ženama, vidio je ovo kao priliku da dokaže da su muškarci superiorniji od žena u svakom pogledu, uključujući i sport.

Zato je izazivao na meč bilo koju zainteresovanu vrhunsku igračicu tenisa, tvrdeći da čak i u njegovim godinama može da ih pobijedi.

Meč je bio više od igre tenisa; bio je to kultni događaj koji je istakao borbu za rodnu ravnopravnost!

teniser tenis publika

Rigs, koji je u to vrijeme imao 55 godina, bio je na naslovnim stranama javno izazivajući teniserke na meč i u to vrijeme je pobjedio Margaret Kort, još jednu vrhunsku teniserku.

Bili Džin King, koja je imala 29 godina i bila je najbolje rangirana teniserka svijeta, prihvatila je Rigsov izazov da dokaže da je ženski tenis jednako takmičarski i uzbudljiv kao i muški.

King nije bila samo talentovana teniserka, već i feministkinja i pionirka za ženska prava, koja je meč vidjela kao priliku da ospori rodne stereotipe i predrasude.

Uticaj ishoda teniskog meča na svijet

“Bitka polova” je odigrana pred bučnom publikom. Igrači su se uključili u seriju zabavnih nadigravanja, a King je na kraju pobijedila meč u uzastopnim setovima, 6-4, 6-3, 6-3.

Meč je pokazao da žene mogu da se takmiče na najvišim nivoima tenisa i inspirisao je novu generaciju mladih tenisera da ostvare svoje snove. To je utrlo put za više mogućnosti za žene u sportu, a danas je ženski tenis veoma poštovan i popularan sport širom svijeta.

Sem toga, utakmica je izazvala preovlađujuće rodne stereotipe tog vremena, koji su smatrali da su muškarci superiorniji od žena u svakom pogledu, uključujući i sport. Pokazalo se da su žene jednako sposobne kao i muškarci, i da zaslužuju jednake mogućnosti i priznanje u svim oblastima života.

Ovaj meč je pokrenuo razgovor o rodnoj ravnopravnosti koji se nastavlja do danas.

tenis loptica teniserka

Podizanje svijesti je primoralo ljude da preispitaju svoje pretpostavke o rodnim ulogama i naglasilo potrebu za jednakim mogućnostima i priznanjem za žene u svim oblastima života.

Samim tim je ova utakmica podigla svijest o pravima žena i pomogla da se utre put za veću rodnu ravnopravnost u društvu.

Utakmica je inspirisala mnoge žene da progovore i bore se za svoja prava. Pokazala je da su žene podjednako talentovane i konkurentne kao i muškarci u sportu, izazivajući stereotipe i predrasude koji su dugo postojali u svijetu sporta.

Život igrača nakon teniskog meča

Poslije meča “Bitke polova”, Bobi Rigs je nastavio da igra tenis, ali nikada nije postigao isti nivo uspjeha kao ranije u karijeri. Povukao se iz profesionalnog tenisa 1979. godine i nastavio da radi kao televizijski komentator i motivacioni govornik.

Sa druge strane, Bili Džin King je nastavila da bude dominantna sila u ženskom tenisu, osvojivši ukupno 39 grend slem titula tokom svoje karijere. Takođe je postala istaknuti zagovornik ženskih prava, osnivajući Žensku tenisku asocijaciju (VTA) i boreći se za jednake plate i mogućnosti za žene u sportu.

King je primljena u Međunarodnu tenisku kuću slavnih 1987. godine, a odlikovana je Predsjedničkom medaljom slobode 2009. godine.

Danas King nastavlja da bude zagovornik socijalne pravde i jednakosti i ostaje jedna od najuticajnijih ličnosti u istoriji ženskog sporta. Dok, meč “Bitka polova” ostaje ikonični momenat u istoriji tenisa i rodne ravnopravnosti.

Služi kao podsjetnik na napredak koji je učinjen i na posao koji tek treba da se uradi da bi se postigla istinska rodna ravnopravnost u sportu i šire!

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se