5.9 C
Zvornik
25. април 2024.

Kuprešak: U oblasti porodične medicine napraviti sveobuhvatnu analizu

Porodična medicina u Republici Srpskoj nalazi se na raskršću i potrebno napraviti sveobuhvatnu analizu, jer se mlađe kolege doktori medicine teško odlučuju za ovu specijalizaciju, rekao je juče u Zvorniku predsjednik Udruženja doktora porodične medicine Republike Srpske Draško Kuprešak.

Kuprešak je u pauzi seminara doktora porodične medicine Republike Srpske pod sloganom „Porodična medicina srce sistema“, rekao novinarima da se mlađi doktori medicine teško odlučuju za specijalizaciju porodične medicine iz više razloga.

On je pojasnio da su neki od razloga i to što je specijalizacija porodične medicine teška, sveobuhvatna i zahtjevna, u praksi ekonomski nedovoljno praćena u smislu visine plata i što ne omogućava ljekarima da se bave privatnom praksom u slobodno vrijeme.

Kuprešak je naglasio da postoji određeni debalans između broja specijalista porodične medicine i doktora medicine koji se bave porodičnom medicinom u praksi.

„U zdravstvenom sistemu Republike Srpske ima 702 tima porodične medicine, od čega je oko 60 odsto specijalista porodične medicine, a 40 odsto specijalista iz drugih medicinskih grana“, rekao je Kuprešak.

On je istakao da je Udruženje predložilo Ministarstvu zdravlja i medicinskim fakultetima Republike Srpske jedno brzo rješenje, odnosno program dodatne edukacije kroz koju bi se obezbijedilo da doktori medicine prođu trening kako bi dobili edukativno-stručni osnov za upravljanje timovima porodične medicine.

Kuprešak je podsjetio da je i zakonom iz ove oblasti predviđeno da je 2028. granična godina kako bi u zdravstvenom sistemu Republike Srpske mogli da rade samo specijalisti porodične medicine.

Sekretar Udruženja ljekara porodične medicine Republike Srpske Suzana Savić rekla je da na seminaru ima dvije prezenacije koje će, svakako, u edukativnom smislu doprinijeti nadopuni znanja kako ljekara na specijalizaciji porodične medicine tako i specijalista porodične medicine.

Ona je dodala da su teme o kojima će govoriti „Aktuelni faktori rizika za masovne nezarazne bolesti“ kada se govori o štetnosti duvanskih proizvoda i druga tema: „Masovna nezarazna bolest dijabetes tip-dva“, koji ima pendemisjke razmjere.

„Mi kao ljekari na primarnom nivou radimo na edukaciji, prevenciji i zapravo liječenju naših pacijenata“, rekla je Savićeva.

Predsjednik Podružnice ljekara porodične medicine regije Birač Goran Birčaković kaže da su na seminru, osim stručnjaka iz Republike Srpske, predavači iz Srbije, Sjeverne Makedonije i Slovenije, čime je ovaj seminar dobio i međunarodni karakter.

Ističući da je porodična medicina specifična oblast, Birčaković je rekao da su seminarskim temama, obuhvaćene sve oblasti osim hirurške.

Ovim seminarom Udruženje doktora porodične medicine Republike Srpske obilježava i Svjetski dan doktora porodične medicine.

Organizator seminara, koji se tradicionalno održava u Zvorniku, jeste Udruženje doktora porodične medicine Republike Srpske sa težištem na Podružnicu regije Birač.

IzvorSRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se