12 C
Zvornik
19. април 2024.

Kosovska policija ušla u zgrade opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, suzavcem i šok bombama na okupljene Srbe FOTO/ VIDEO

 Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić idao je naredbu da se Vojska Srbije stavi u najvišu borbenu gotovost. Više desetina pripadnika specijalne policije stiglo je džipovima do zgrada lokalnih samouprava u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, a na ulazima u zgrade okupljeno je na desetine Srba, zaposlenih u privremenim organima tih opština.

Nekoliko desetina povređenih u sukobima na sjeveru KiM

U sukobima kosovske policije i građana na sjeveru Kosova i Metohije povrijeđeno je nekoliko desetina ljudi.

Oni su zbrinuti i nisu životno ugroženi.

Na zgradi opštine Leposavić kosovska zastava 

U Leposaviću je na zgradi opštine postavljena kosovska zastava, javlja dopisnik RTS-a.

Policija blindiranim automobilima blokira prilaze zgradi opštine, a građani su rastjerani po okolnim ulicama.

U zgradi opštine je novi predsednik sa odbornicima.

Hovenijer: Današnje nasilne mjere treba odmah prekinuti

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer osudio je postupke kosovskih vlasti i pozvao da se one odmah zaustave.

„Sjedinjene Američke Države osuđuju akciju kosovskih vlasti da pristupe opštinskim zgradama na severu Kosova. Današnje nasilne mere treba odmah prekinuti“, napisao je Hovenijer na Tviteru.

Vučević: Vojska se razmješta na pozicijama ka administrativnoj liniji

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je, povodom podizanja borbene gotovosti Vojske Srbije, da se VS razmješta na pozicijama ka administrativnoj liniji.

Srbija neće dozvoliti novu „Oluju“, 17. mart i naći će adekvatan odgovor, prije svega politički, a ne isključujem ni neki drugi odgovor koji će biti adekvatan opasnosti, poručio je Vučević.

Leposavić: Centar grada pod dimom od suzavca

Pripadnici Kosovske policije ušli su u zgradu opštine u Leposaviću uz veliku količinu ispaljenog suzavca i šok bombi. Centar grada je u dimu.

Kosovska policija uvela 12-časovne smjene zbog moguće eskalacije na sjeveru KiM

Pripadnici kosovske policije prešli su na 12-časovno radno vrijeme kako bi bili u stanju pripravnosti u slučaju eskalacije situacije na sjeveru KiM, javlja Reporteri.

Kako navodi, policija je prešla sa osmočasovnog na 12-očasovno radno vrijeme kako bi bila u stanju pripravnosti u slučaju zategnute situacije na sjeveru pokrajine.

U toku upad i u zgradu opštine u Leposaviću

Poslije upada u zgrade opština u Zvečanu i Zubinom Potoku, pripadnici Kosovske policije trenutno nasilno ulaze i u zgradu opštine u Leposaviću. Kako javlja reporter Kosovo onlajn ispalili su suzavac i šok bombe.

Suzavac i u dvorištu crkve

Kosovska policija je tokom akcije upada u zgradu opštine u Zvečanu bacila suzavac i u dvorište Srkve Svetog Đorđa i ispred Doma zdravlja u ovom mjestu.

Policija i dalje ispred opštine Zvečan

Puno pripadnika specijalne policije i dalje je ispred opštine Zvečan, javlja RTS.

Dio policajaca u oklopnim vozilima je napustio područje oko opštine, a oni koji su ostali i dalje kontrolišu taj prostor.

Policija je stavila zgradu opštine pod kontrolu, ali ne dozvoljava prilaz.

U zgradu opštine Zubin Potok ušao novi predsjednik, policija građane rastjerala suzavcem

U zgradu lokalne samouprave u Zubinom Potoku policija je obezbijedila ulazak novog predsjednika opštine Izmira Zećirija.

Prije toga policija je suzavcem rastjerala okupljene građane.

Arsenijević: Tuklo me više policajaca, potvrdiće kamere

Aleksandar Arsenijević iz Građanske inicijative „Srpski opstanak“ rekao je da je kosovska policija prvo krenula na žene, pa na njega, kao i da su ga suzavcem poprskali direkno u oči.

„Bio sam dezorijentisan, odvukli su me između dva auta, počeli da me tuku“, rekao je Arsenijević. Ističe da je u jednom trenutku jedan policajac rekao na albanskom da ne tuku one s kamerama.

Opisao je jednog od policajaca koji su ga tukli, koji mu je bio specifičan, navodeći da njegove tvrdnje mogu potvrditi kamere sa zgrade Opštine.

Radomirović: U KBC Kosovska Mitrovica zbrinuto desetoro povređenih građana

Zamjenica direktora Kliničko-bolničkog centra u Sjevernoj Mitrovici Danica Radomirović potvrdila je danas za Tan jug da je desetak osoba zbrinuto u toj ustanovi sa lakšim tjelesnim povredama.

„Desetak osoba zbrinuto je na prijemnom hirurškom odeljenju, odeljenju ortopedije i očnom odeljenju sa lakšim telesnim povredama od šok-bombi i suzavca, kao i vidljivim povredama lica“, rekla je Radomirović.

Ona je napomenula i da niko od njih nije zadržan u bolnici.

Kosovska policija ušla je ranije danas u zgradu opštine Zvečan, pošto je prethodno ispred opštine, gdje su se okupili građani, ispalila suzavce i šok bombe.

Došlo je do sukoba između policije i građana, a na građane su bacani suzavci i šok bombe, dok su se u gradu čuli i pucnji.

Oklopna vozila na ulicama

Nakon ulaska pripadnika Kosovske policije uz suzavac i šok bombe u zgradu opštine, oklopna vozila patroliraju ulicama Zvečana.

Pripadnici Kfora u Zvečanu

U Zvečanu su prisutni i pripadnici Kfora, ali se za sada drže po strani i nisu reagovali na dešavanja u gradu nakon što je Kosovska policija uz upotrebu suzavca i šok bombi ušla u zgradu opštine.

Više povrijeđenih primljeno u KBC Mitrovica

U KBC Kosovska Mitrovica je nakon incidenata u Zvečanu primljeno nekoliko građana koji su zadobili povrede od šok bombi i suzavca.

Građani postavljaju blokade ispred opštine Leposavić

Na skretanju ka zgradi opštine Leposavić građani su postavili barikade. Istovaren je šljunak i na taj način blokiran dio puta.

349493824 258118303460686 8366526923813784522 n.jpg? nc cat=103&ccb=1 7& nc sid=ae9488& nc ohc=T PH5s8 G2sAX dwh9i& nc ht=scontent.fbeg5 1


Kolona oklopnih policijskih vozila u ušla u Zvečan

Oklopna vozila specijalnih jedinica Kosovske policije ušla su u Zvečan.

349221210 258202663543914 9000188005823204284 n.jpg? nc cat=100&ccb=1 7& nc sid=ae9488& nc ohc=1CgXBJ5eB40AX8Bhd8T& nc ht=scontent.fbeg5 1

Zapaljen automobil policije u Zvečanu

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci i fotografije zapaljenih automobila u Zvečanu. Zapaljeni su automobili Kosovske policije i jedan civilni auto.

349416189 1013238583451879 6359394516989253886 n

Vučić izdao naredbu da se podigne borbena gotovost Vojske Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izdao je danas naredbu da se podigne borbena gotovost Vojske Srbije na najviši stepen, saznaje Tanjug.

Predsjednik i vrhovni komandant Aleksandar Vučić potpisao je naredbu o podizanju borbene gotovosti jedinica Vojske Srbije na najviši nivo, i naredio im hitan pokret u pravcu administrativne linije sa Kosovom i Metohijom.

Ministar odbrane Miloš Vučević je potvrdio da je Vučić potpisao naredbu o podizanju borbene gotovosti i dodao da je situacija na KiM dramatična.

 „Sve ono na šta je predsednik Vučić upozoravao danima i nedeljama da Priština srlja dalje u eskalaciju i sprovođenje terora nad srpskom zajednicom pre svega na severu KiM i skretao pažnju međunarodnoj zajednici i posrednicima u dijalogu između Prištine i Beograda se, nažalost, pokazalo tačnim“, rekao je Vučević za TV Pink.

Vučević je istakao da je Vojska Srbije započela aktivnosti po naredbi predsjednika Vučića.

„Neko mora da razume da ono što Aljbin Kurti radi vodi nas ka crvenim linijama, vodi nas ka potpunom kolapsu dijaloga, vodi nas ka deeskalaciji na terenu“, rekao je Vučević.

Kosovska policija ušla u zgradu opštine Zvečan

Pripadnici kosovske policije ušli su u zgradu opštine Zvečan.

Na ulici je ogromna količina dima od suzavca i šok bombi.

Oklopna vozila i specijalne jedinice policije nalaze se ispred zgrade opštine.

Sukob okupljenih i policije u Zvečanu, bačene šok bombe

Između okupljenih i policije u Zvečanu došlo je do sukoba , javlja RTS.

Navodi da je zapaljeno policijsko vozilo, kao i da su bačene šok bombe.

Prekinuta nastava u školama u Kosovskoj Mitrovici

Na fakultetima i u školama u Kosovskoj Mitrovici prekinuta nastava.

Pripadnici Kosovske policije okružili su danas prije podne zgrade opština Zubin Potok, Zvečan i Leposavić, nakon čega su se oglasile sirene za uzbunu.

Srbi iz tih gradova, vidno uznemireni ovim dešavanjima, počeli su da se okupljaju oko zgrada opština, a u neposredoj blizini nalaze se i pripadnici i džipovi Kfora i Euleksa, prenosi Kosovo onlajn.

Na fakultetima i u školama u Kosovskoj Mitrovici prekinuta nastava.

Sve se događa kada je većina zaposlenih u privremenim organima i drugim institucijama na putu za Beograd, radi prisustva skupu na koji ih je pozvao predsjednik Srbije.

Juče su novi predsjednici opština u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću položili zakletvu i preuzeli dužnosti kao prvi predsjednici albanske nacionalnosti od formiranja lokalnih struktura vlasti u ovim sredinama pod okriljem vlade u Prištini.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se