-1.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Dodik: Uvesti dodatno obezbjeđenje – zabraniti telefone u školama

U narednom periodu nastojaćemo da realizujemo niz mjera koje će pomoći u bezbjednosti maloljetnika u školama, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, na konferenciji za novinare nakon vanredne sjednice Vlade povodom jučerašnje tragedije u beogradskoj školi „Vladislav Ribnikar“.

„Porodicama nastradalih u ime Republike Srpske i lično ime, iskreno saučešće, a povrijeđenima želimo brz oporavak. Povodom tog događaja analizirali smo stanje naših institucija. U lancu roditelj, škola, država i sistem, treba tražiti jedinstvo, i ako bilo koji segment iskoči iz toga, društvo se neće moći odbraniti. Mislim da smo vrlo lako prihvatili te neoliberalne vrijednosti kroz programe koji su nam devastinari i svi mi iz te neke ranije generacije smatramo da je školski sistem ranije bio sređeniji i uredniji, nego danas. A danas, nizom uslovljavanja od strane evropskih i drugih institucija doveli smo naš obrazovni sistem do toga, da ne odražava potrebe našeg društva u cjelini. Kada tome dodate informatičku najezdu, dolazimo u situaciju da strahujemo za generacije koje dolaze. Zato, povodom ovog događaja, razgovarali smo šta treba da činimo“, rekao je Milorad Dodik te dodao:

„Pojačaće se obezbjeđenje u školama od strane pripadnika MUP-a, ali isto tako, u narednih godinu dana, svaka škola koja nema ogradu, odnosno koja nije ograđena, biće. Brzo će se u škole uvesti zabrana unošenja telefona za djecu, pogotov u vrijeme časova. Ona djeca koja budu ulazila u razred, odložiće svoje telefone za vrijeme nastave. Prosvjetni radnici rade težak posao, mi ih moramo podržati. Moramo učiniti sve da u narednih par godina prosvjetni radnik bude cijenjen i da bude stimulisan dovoljno u društvu da to bude prestižno. To moramo učiniti u narednom vremenu. Primjećujemo da veliki broj opojnih sredstava kruži oko raznih škola, ali tu nije dovoljno da bude samo policajac koji će to spriječiti. Uvešćemo redovno i vanredno testiranje djece na opojne droge, te uvesti rigorozne mjere za one koji to koriste, kako bi se oni usmjerili na pravi put. Želimo da načinimo odgovornim, a to i jesu, školske odbore i nastavnike za stanje bezbjednosti u školama. Najveći uspjeh svakog roditelja je kada iza sebe ostavi osobu koja je školovana i vaspitana, te vidljiv član društva, a ne delikvent, zbog toga, treba dati primat obrazovnim radnicima. Zajedno, roditelji, nastavnici, vlast, sistem, svi, moramo se truditi da dobijemo zdrave generacije koje će voljeti ovaj prostor“, istakao je Dodik.

IzvorATV

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se