14.4 C
Zvornik
27. мај 2024.

Civilna zaštita upozorava: Nove obilne padavine u narednih 30 sati

Republička uprava civilne zaštite izdala je saopštenje u kojem upozorava na obilne padavine od 15. do 17. maja, odnosno u narednih 30 sati.

U ponedjeljak 15. maja u prvom dijelu dana biće suvo, a tokom popodneva počinje nova kiša koja će jačati noćas i sutra u utorak 16. maja tokom dana.

Padavine će oslabiti sutra uveče i u noći ka srijedi, a u srijedu 17. maja se očekuje ponovo kiša i pljuskovi sa grmljavinom.

Od ponedjeljka popodne do utorka uveče (15-16. maja) na zapadu se očekuje od 40 do 80 milimetara kiše, na krajnjem zapadu i do 100 milimetara kiše, a 17. maja dodatnih 20 do 50 milimetara, navodi se u saopštenju.

Iz Civilne zaštite podsjećaju da je u prethodna dva dana 13. i 14. maja bilo obilnih padavina na zapadu Krajine gdje je pala količina padavina malo manja od mjesečnog prosjeka.

U Republici Srpskoj se prati situacija u polavljenim područjima kaže vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite, Milan Novitović.

Najviše kiše (od 13. do 15. maja u 8.00 časova) palo je u Novom Gradu i Prijedoru: 86,6 milimetara i 80 milimetara kiše (prosjek za maj mjesec iznosi 95 milimetara).

Ove količine padavina su uzrokovale nagle poraste vodostaja rijeka u slivu Une i Sane kao i aktiviranje bujičnih vodotoka, klizišta i izlijevanja oborinskih voda, poručuju iz Civilne zaštite.

Usljed obilnih padavina na slivu rijeka Une i Sane u prethodnom periodu tlo je zasićeno vodom, a vodostaji su u domenu srednje visokih voda.

Nove padavine u narednom periodu izazvaće dodatan porast vodostaja na cijelom slivu Une i Sane, navodi se u saopštenju.

Јake padavine u kratkom vremenskom periodu mogu izazvati pojavu i izlijevanje bujičnih vodotoka i urbanih poplava.

IzvorRTRS

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se