10.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Spasojević: MUP preduzima mjere na jačanju policije u borbi protiv terorizma

Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske svakodnevno preduzima mjere na jačanju policije u borbi protiv terorizma, da se ne bi ponovio teroristički napad poput onog u Zvorniku prije osam godina, rekao je danas načelnik Uprave za policijsku podršku u MUP-u Srpske Željko Spasojević.

Spasojević je u Zvorniku istakao da je za uspješno suprotstavljanje terorizmu neophodno podizanje nivoa svijesti društva o postojanju ovakvog oblika ugržavanja bezbjednosti.

Srn2023 4 27 1410643 9

On je, nakon polaganja vijenaca na mjestu ubistva policajca Dragana Đurića u terorističkom napadu na Policijsku stanicu Zvornik, rekao novinarima da je terorizam konkretna stvar sa, nažalost, konkretnim posljedicama kao što je to slučaj bio u Zvorniku kada je ubijen policajac na dužnosti i ranjena dva policajca.

„MUP Republike Srpske preduzima mjere u tom pogledu u organizacionom smislu, materijalno-tehničkom opremanju i kadrovskom jačanju, svakodnevno dižući operacionalnu sposobnost policije na viši nivo“, rekao je Spasojević.

On je pojasnio da se pod organizacionom sposobnošću podrazumijeva postojanje određenih struktura u MUP-u Republike Srpske koje se prioritetno bave poslovima sprečavanja terorizma i ekstremizma.

Prema njegovim riječima, pod materijalnim jačanjem se podrazumijeva stvaranje mnaterijalne osnove u najširem smislu za uspješan rad policije u toj oblasti, što podrazumijeva obuku, školovanje, stručno usavršavanje, nabavku opreme i naoružanja i drugih sredstava za uspješan rad policije.

Srn2023 4 27 1410643 6

„Pod kardovskim jačanjem se podrazumijeva da se organizacione jedinice policije popune adekvatno u skladu sa unutrašnjom organizacijoim i sistematizacijom, da se pravovremeno izvrši selekcija kadrova, njihova osnovna specijalističak obuka i stručno usavršavanje koje ide uz rad“, rekao je Spasojević.

On je naglasio da se na taj način stvaraju dobri preduslovi da se ne bi ponovilo ono što se u Zvorniku dogodilo prije osam godina.

Odgovarajući na pitanje šta je Tužilaštvo BiH uradilo po pitanju terorističkog napada na Policijsku stanicu u Zvorniku, Spasojević je rekao da MUP Republike Srpske preduzima mjere u okviru svoje nadležnosti, dok za ostale detalje treba tražiti odgovor u Tužilaštvu BiH.

Anđelko Đurić, brat ubijenog policajca Dragana Đurića, rekao je da su bol i tuga isti kao i 2015. godine.

Predstavnici MUP-a Republike Srpske i Policijske uprave Zvornik položili su v ijence i cvijeće na grob Dragana Đurića na mjesnom groblju u Karakaju, te ispred Policijske stanice na mjestu stradanja policajca Đurića.

Vijence su položili i gradonačelnik Zvornika Bojan Ivanović, predstavnici Sindikata policije, nevladinih organizacija proisteklih iz Odbrambeno- otadžbinskog rata, te porodica Dragana Đurića.

Srn2023 4 27 1410643 8

Danas je osam godina od terorističkog napada na Policijsku stanicu u Zvorniku kada je vehabija Nerdin Ibrić /24/ ubio policajca Dragana Đurića /47/ i ranio policajce Stevu Milovanovića i Željka Gajića.

Teroristčki napad izvršen je 27. aprila 2015. godine oko 19.00 časova u vrijeme primopredaje smjene u Policijskoj stanici Zvornik.

Ibrić se dovezao ispred Policijske stanice automobilom „golf dva“ crne boje i uz poklič „Alahu ekber“ /Alah je veliki/ upao u Policijsku stanicu i počeo da puca iz puške takozvane pumparice.

U razmjeni vatre terorista je ubijen.

IzvorSRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se