10.9 C
Zvornik
18. април 2024.

Radenko Smiljanić: Sindikat je jedini oslonac koji može da stane uz radnike!

Sindikat je jedini oslonac koji može da stane uz radnike i ako nema povjerenja između Sindikata i radnika onda je to veliki problem – izjavio je danas u Zvorniku Radenko Smiljanić,  predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske, nakon sjednice Republičkog odbora ovog granskog sindikata S tim u vezi poručio je da je veoma bitno da povjerenje radnika u Sindikat ostane na zadovoljavajućem nivou.

U oblasti metalske industrije i rudarstva Republike Srpske zaposleno je 15.000 radnika, od kojih su 7.000 članovi Granskog sindikata u ovoj oblasti organizovanih u 30 sindikalnih organizacija.

slika 1 1

Smiljanić je istakao da je ponosan što se u ovom sindikatu, između ostalih, nalaze zvornička kompanija „Alumina“ i Rudnik i termoelektrana „Stanari“ koji su prošle godine ostvarili ukupan prihod veći od 650 miliona KM.

Kako je rekao,  u ove dvije kompanije zaposleno  je više od 2.500 radnika, sa zaradama znatno većim iznad republičkog prosjeka.

 Na dnevnom redu današnje sjednice Republičkog odbora Sindikata metalsake industeije i rudarstva, po riječima Smiljanića,  razmatrala se informacija o stanju u metalskoj industriji i rudarstvu u Republici Srpskoj,  te sa razgovaralo pojedinačno o svakoj kompanije, a bilo je riječi i o problematici koja prati poslovanje tih kompanija u Republici Srpskoj.

„Imamo dobrih primjera u poslovanju, prije svega `Alumine` i Rudnika i termolelektrane `Stanari`, ali isto tako ima firmi koje su u problemima pa su i dalje sa isplatom plata na zakonskom minimumu, kao i onih koje imaju poteškoća da se uklope u taj minimum“, rekao je Smiljanić.

slika 2 1

Smiljanić smatra da je neophodno da se u narednom periodu vrati povjerenje radnika u Sindikat, da se jedinstvo koje je nekada postojalo u Sindikatu vrati na zadovoljavajući nivo i, naravno, da Sindikat uvijek bude na strani radnika, pa i u najtežim situacijama.

„Sindikat je jedini oslonac koji može da stane uz radnike i ako nema povjerenja između Sindikata i radnika onda je to veliki problem“, rekao je Smiljanić i dodao da je veoma bitno da povjerenje radnika u Sindikat ostane na zadovoljavajućem nivou.

Slika 3 1

Govoreći o visini najniže plate, Smiljanić je rekao da se Sindikat, u ovom inflatornom kretanju cijena, mora i dalje boriti da kretanje plata bude u korist radnika.

Smiljanić smatra da primanja radnika moraju biti usklađena sa njihovim životnim potrebama, jer je to, između ostalog, i način da poslodavci imaju zadovoljne radnike svih profila i kvalifikacija, a ne da ostanu bez radne snage koja odlazi u druge zemlje, najčešće zbog niskih primanja.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se