18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Pronađen spisak Diane Budisavljević sa imenima 5.800 djece srpske djece

Muzej žrtava genocida u Beogradu došao je u posjed originala spiska Diane Budisavljević sa imenima i svim podacima oko 5.800 srpske djece spasene iz ustaških logora smrti Nezavisne Države Hrvatske, za koji se mislilo da je izgubljen ili uništen, rekao je danas direktor ovog muzeja Dejan Ristić.

Ristić je rekao da je spisak srpske djece nastao u drugoj polovini 1942. godine u „Zavodu za gluhonijemu djecu“ u Zagrebu u okviru „akcije Diane Budisavljević“ i danas je prvi put predstavljen javnosti.

222670

On je naveo da taj spisak sadrži imena i prezimena djece, njihovih roditelja, datum i naziv logora iz kojeg su spasena, kao i starosnu dob i identitet hrvatskih usvojilaca.

– Mi sada prvi put živoj deci, koja su sada ljudi u dubokoj starosti i koja još tragaju za svojim identitetom, kao i njihovim potomcima, možemo da ponudimo podatak koji je njihov stvarni identitet – rekao je Ristić.

Spisak je u Muzej žrtava genocida stigao prošle godine i to je prvorazredni istorijski izvor za koga se smatralo da je uništen još tokom Drugog svjetskog rata.

222664

Ristić nije želio da otkrije kako je Muzej došao do spiska, navodeći samo da je bio van nacionalne teritorije, ali da su uspjeli da dođu do njega uz veliku podršku državnih organa Srbije. Bio je van nacionalne teritorije i donet je na nacionalnu teritoriju.

Muzej žrtava genocida predstavio je danas javnosti i naušnice srpske djevojčice sa spiska Radmile Radonjić, veliki broj primjeraka prepiske iz logora u kojima su bili zatočeni oficiri Јugoslovenske vojske, kao i drugi artefakti, među kojima je kompletna arhivska građa sa prve državne komemoracije Kragujevačkim žrtvama, organizovane u Londonu novembra 1942. godine.

Među pribavljenim artefaktima je Izvještaj o zločinu ustaša u istočnoj Hercegovini – u jednom selu kod Gacka, gdje su ustaše precizno navele datum i mjesto zločina, način ubijanja, a nabrojani su i svi pripadnici jedinice koja ga je počinila.

IzvorRTRS

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se