15.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Najuspješniji u privredi: „Alumini“ dva priznanja Privredne komore Srpske

Na tradicionalnoj manifestaciji „Izbor najuspješnijih u privredi Republike Srpske za 2022. godinu“, koju je organizovala Privredna komora Srpske, kompanija „Alumina“ nagrađena je sa dva priznanja. Najveći zvornički kolektiv posebna priznanja je dobio za realizaciju najvećih investicija i doprinos u oblasti zapošljavanja, kao i za ostvarene izvozne rezultate u prošloj godini.

Kompanija „Alumina“ je u 2022. godini realizovala investicije u vrijednosti od blizu 14 miliona KM. Među najznačajnijim projektima je izgradnja „Kestnerove“ uparivačke baterije, veoma važnog postrojenja u tehnolopškom procesu proizvodnje, prije svega u pogledu energetske efikasnosti i smanjenja finansijskih troškova.

Alumina

Zahvaljujući snažnoj investicionoj aktivnosti, koja je u protelih deset godina iznosila oko 110 miliona maraka, omogućen je rast proizvodnje, povećanje poslovnog dohotka i nova zapošljavanja. Samo u prošloj godini u „Alumini“ je posao dobilo 138 novih radnika.

Kao i prethodnih godina, Privredna komora nagradila je i najveće izvoznike u Republici Srpskoj.

Foto Privredna komora Republike Srpske Alumina najuspjesniji izvoznik u 2022. godini

U 2022. godini „Alumina“ je ostvarila prihod od blizu 385 miliona konvertibilnih maraka, što joj je omogućilo da bude prvi izvoznik u Republici Srpskoj, s obzirom da skoro cjelokupnu proizvodnju plasira na inostrano tržište.

U proizvodnom programu Alumine trenutno je 37 proizvoda, koje izvozi na pet kontinenata, u oko 50 država, sarađujući sa blizu 250 kupaca. Na svečanosti organizovanoj u KC „Banski Dvor“ u Banja Luci, pomoćniku direktora za tehnička pitanja u kompaniji „Alumina“ dr Zoranu Obrenoviću, priznanja su uručili su ministri u Vladi Republike Srpske Petar Đokić i Zlatan Klokić.

Foto Privredna komora Republike Srpske Priznanje Alumini za investiciona ulaganja i doprinos u zaposljavanju

U menadžmentu „Alumine“ kažu da priznanja Privredne komore Republike Srpske predstavljaju potvrdu kontinuiranog uspješnog rada kompanije u proteklom periodu.

– Od 2013. godine „Alumina“ bilježi trend pozitivnih poslovnih rezultata, stalno šireći svoj proizvodni program i nova tržišta. Dobijena priznanja su svakako dokaz dobro odabranih strateških pravaca razvoja u prethodnom periodu, koji su doveli do toga smo naš proizvodni program značajno promijenili, modifikovali i prilagodili ga tržištu. Zahvalni smo našim radnicima na njihovom nesebičnom doprinosu, marljivom radu i zalaganju, jer bez njih ovaj rezultat sigurno ne bi bio ovakakv kakav jeste. Istovremeno, ovo je i podsticaj da u narednom periodu još više razvijamo naše razvojne aktivnosti i da ulažemo značajna sredstva u revitalizaciju postojeće, ali i nabavku nove opreme, posebnu u sektoru Energetika, gdje je stanje na tržištu energenata veoma komplikovano. Nastavljamo, dakle, svoj razvojni program kroz nova investiciona ulaganja, kako bi obezbijedili sigurnost poslovanja i budućnost rada fabrike, ali i svih naših zaposlenih radnika – kaže dr Zoran Obrenović, pomoćnik direktora za tehnička pitanja u kompaniji „Alumina“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se