18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Miodrag Petrović, stečajni upravnik: Pozitivno poslovanje „Alumine“ omogućilo je očuvanje, ali i povećanje vrijednosti  imovine fabrike glinice „Birač“

Osmog aprila navršava se punih deset godina kako traje stečajni postupak u Fabrici glinice „Birač“ A.D. u stečaju. Tim povodom razgovaramo sa stečajnim upravnikom Miodragom Petrovićem, inače diplomiranim ekonomistom iz Zvornika.  

Gospodine Petroviću, 20. februara imenovani ste za novog stečajnog upravnika Fabrike glinice „Birač“ u Zvorniku. Sigurno da to za Vas predstavlja jedan novi izazov?

– Ja se stečajem bavim od 2006. godine, dakle punih 17 godina. Naravno,  da imenovanje za stečajnog upravnika FG „Birač“predstavlja veliki izazov i veliku odgovornost obzirom da se radi o velikom stečaju, najvećem u Republici Srpskoj.Odgovornost je povećana činjenicom da se  radi o radnom stečaju.

Osmog aprila biće punih 10 godina kako traje stečajni postupak u Fabrici glinice  „Birač“. Koliko smo danas, nakon jedne decenije, blizu odnosno daleko od završetka ovog stečajnog postupka?

– Nakon 10 godina trajanja postupka stečaja nisam siguran da smo u nekim segmentima uopšte bliži njegovom završetku. Kada ovo kažem mislim prije svega na sudske postupke od kojih su neki nakon 10 godina ponovo na početku.

Naravno,  ovo ne znači da će postupak stečaja trajati još 10 godina. Moj cilj je da skupa sa Odborom  povjerilaca i Skupštinom učinim sve da se ubrza rješavanje sudskih sporova,   kako bi se stvorili uslovi za donošenje odluka o reorganizaciji ili nekom drugom načinu zaključenja postupka stečaja.

Miodrag Petrovic2

Kada se mogu očekivati promjene u Odboru povjerilaca,   nakon što je  „Pavgord“ otkupio potraživanja institucija Republike Srpske od Fabrike „Birač“ u stečaju,  koje je Vlada Srpske krajem jula prošle godine prodala ovoj firmi?

-Okružni privredni sud u Bijeljini donio je rješenje o izmjeni tabele priznatih potraživanja na bazi koga će u tabeli kao povjerilac biti upisan „Pavgord“ d.o.o. Foča na osnovu ugovora o kupovini potraživanja od institucija Republike Srpske.Rješenje je donijeto 23. marta 2023. godine. Izmjene u Odboru povjerilaca mogu se očekivati nakon pravosnažnosti Rješenja o izmjeni tabele, nakon čega bi Sud trebao donijeti rješenje o razriješenju članova Odbora povjerilaca imenovanih ispred Ministarstva finansija i Poreske uprave Republike Srpske, i imenovanju novih članova ispred povjerioca „Pavgord“ d.o.o. Foča.

Stečaj se vodi u interesu kolektivnog namirenja povjerilaca. Privredno društvo „Alumina“ cijelo proteklo vrijeme pozitivno posluje. Koliko je to bitno za povjerioce?

-Cilj stečaja jeste namirenje povjerilaca. Stepen njihovog namirenja uslovljen je stanjem stečajne mase čijim unovčenjem se dobijaju sredstva za namirenje povjerilaca, naravno po isplatnim redovima i ravnomjerno u okviru svakog isplatnog reda, sem obezbjeđenih potraživanja.U proteklih deset godina pozitivno poslovanje „Alumine“ omogućilo je očuvanje vrijednosti imovine, kao i njeno povećanje kroz sva investiciona ulaganja koja su vršena u tom periodu, a prema mojim saznanjima ona su bila značajna.Ovo povećanje vrijednosti imovine svakako će omogućiti namirenje povjerilaca u većim procentima.

Gospodine Petroviću, kakvu saradnju imate sa novim menadžmentom „Alumine“?

-Saradnja sa menadžmentom „Alumine“ je korektna. Komunikacija je na dnevnom nivou.

Panorama Fabrike

Na kraju razgovora, kakva bi bila Vaša poruka zaposlenima u „Alumini“, ali i svim povjeriocima Fabrike glinice „Birač“ u stečaju?

-Kada je poruka zaposlenima u pitanju vjerujem da je i njima stalo da se skine psihološki pritisak stečaja. Naravno,  ja vjerujem da će menadžment „Alumine“ biti posvećen rastu proizvodnje, osvajanju novih proizvoda i tržišta, a samim tim i povećanju primanja zaposlenih.

Što se povjerilaca tiče mislim da su oni imali dovoljno strpljenja svih ovih godina. Naravno,  stečaj se jednom mora završiti. Moja poruka je da se uključe i da kreiraju način njegovog završetka.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se