13.1 C
Zvornik
25. април 2024.

Danas je Pobusani ponedeljak, „Vaskrs za mrtve“: Vjernici poštuju ove običaje

Srpska pravoslavna crkva obilježava Pobusani ponedeljak, odnosno “Vaskrs za mrtve”, dan kada se uređuju grobovi preminulih i kada se na groblja iznose farbana jaja. Takođe svježa jaja se danas dijele i sirotinji.

Od Uskrsa do Pobusanog ponedjeljka ne pale se svijeće za mrtve jer se vjeruje da su svi vaskrsli. Prvi dan poslije Tomine nedjelje je Pobusani ponedjeljak. Običaj je na današnji dan pobusati, odnosno urediti i od korova očistiti busenje na grobovima, po čemu je ovaj ponedjeljak i dobio ime.

Takođe vjeruje se da na ovaj dan treba zasaditi busenje zelene trave, odnosno, ukoliko je to moguće zasaditi biljku na grobnom mjestu pokojnika.

Oni koji danas izlaze na grobove stavljaju obojena jaja, uz pozdrav: “Hristos vaskrse”, čime se radost najvećeg hrišćanskog praznika prenosi i na one koji više nisu sa nama. Zato se ovaj dan zove i “Vaskrs za mrtve”.

Farbaju se jaja u crvenu boju

U većini mjesta jaja se boje posebno ovoga jutra, obavezno u crvenu boju i bez šara. Ponegdje se iznose jaja od Vaskrsa, ponegdje obojena na Svijetli petak. U nekim krajevima jaja se i tucaju o spomenik.

Pretpostavlja se da je obeležavanje Pobusanog ponedeljka preuzeto od Rusa, kod kojih se zove Radonjica. U Srbiji nosi još i naziv “Ružičalo”, po običaju bratimljenja mladih.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se