18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

U Sokocu i Palama obilježavanje 27 godina od egzodusa Srba iz Sarajeva

U Sokocu i Palama se obilježava 27 godina od egzodusa Srba iz Sarajeva.

Na Vojničkom groblju Mali Zejtinlik u Sokocu, biće položeni vijenci i cvijeće poginulim borcima, a u manastiru Sveti Georgije na Ravnoj Romaniji služen parastos. Duhovna akademija biće održana u Kulturnom centru Pale.

Pripadnici Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske, tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata ,zaustavili su 35 ofanziva muslimansko-hrvatske vojske i odbranili svoje domove.

Za odbranu ovih prostora, život je dalo više od 4.000 boraca, oko 3.500 ih je ranjeno, oko 1.000 sahranjeno na Vojničkom groblju Mali Zejtinlik u Sokocu.

Egzodus Srba iz Sarajeva možda je i najpotresniji događaj u istoriji Republike Srpske. Potezom moćnika u Dejtonu, u ratu odbranjene teritorije date su muslimansko hrvatskoj federaciji. Od febraura do kraja marta 1996.godine rijeke ljudi po ciči zimi, kamionima, zaprežnim kolima, pješice zauvijek napuštaju sarajevsku kotlinu.

Srbi ostavljaju domove, sve što su u životu stekli, sa sobom nose što istorija do sada nije zabilježila kosti svojih najmilijih.

Sahranjeni su na Malom Zejtinliku gdje će zvanične delegacije Vlade Republike Srpske, grada i opština I.Sarajeva, boračkih i drugih organizacija položiti vijence, parastos srpskim vitezovima biće služen u manastiru Sveti Georgije na Ravnoj Romaniji. A nešto kasnije kako ste rekli u Palama biće upriličena Duhovna akademija.

Kada je federalna policija preuzimala srpske kvartove Alija Izetbegović je poručio da će svaki Srbin koji je nosio pušku biti izveden pred Sud i to je možda najbolji odgovor da li su Srbi morali napustiti Sarajevo u biblijskom egzodusu.

IzvorRTRS

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se