15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Služen parastos Spomenku Gostiću, najmlađem borcu VRS

Najmlađi odlikovani borac Vojske Republike Srpske Spomenk Gostić poginuo je na današnji dan prije 30 godina na ozrensko-maglajskom ratištu, te je tim povodom danas služen parastos u porti Spomen-hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Doboju.

Sveštenik Rastko Maksimović je rekao da je odata zahvalnost Gostiću i svim div-junacima stradalim u posljednjem Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Nakon parastosa vijenac je pred spomen-bistom Spomenka Gostića u porti Spomen -hrama položio potpredsjednik dobojskih Mladih socijaldemokrata Aleksa Mirčetić koji je istakao da građani Republike Srpske, pogotovo mladi, ne smiju da zaborave na žrtvu Gostića.

Spomenko Gostić rođen je 15. avgusta 1978. godine u Doboju, a kao pripadnik Vojske Republike Srpske poginuo je od granate 20. marta 1993, nedaleko od svog sela Јovići na planini Ozren. Tada je, osim njega, život izgubilo još pet srpskih vojnika.

Sahranjen je na mjesnom groblju, gdje počivaju njegova majka i baka, koje se, kao i Spomenkovo selo Јovići, danas nalazi u Federaciji BiH.

Nakon što je u ratu ostao sam, Spomenko se pridružio vojsci, gdje je prvo bio kurir, da bi kasnije razvozio hranu vojnicima.

Nekoliko mjeseci prije pogibije naišao je na minu dok je konjskom zapregom razvozio hranu po liniji, kada je i lakše ranjen. Kasnije je otišao kod artiljeraca, gdje je i okončao svoj mladi život.

Mladi heroj sa Ozrena dobio je spomen-bistu u Doboju koja je 20. marta 2014. godine postavljena u porti Spomen-hrama Rođenja Presvete Bogorodice.

Članovi Udruženja djece poginulih boraca „Nasljeđe“ Republike Srpske iz Bijeljine obnovili su 2017. godine spomenik na mjesnom groblju Gornji Ulišnjak, a dobojski umjetnik Deni Božić oslikao je mural sa Gostićevim likom u Ulici vojvode Stepe u Doboju.

Spomen-kip Spomenka Gostića postavljen je 24. avgusta 2021. godine u porti Manastira Svetog Nikole u Petrovu.

O Spomenku je snimljen četrdesetpetominutni dokumentarni film „Spomenko na vječnoj straži“ i napisana knjiga „Spomenko i Ozren“, čiji je autor Mile Savić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se