15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Obilježen Svjetski dan voda u Zvorniku

Povodom 22. marta – Svjetskog dana voda a.d. “Vodovod i komunalije” Zvornik uz podršku Grada Zvornika organizovao je dane otvorenih vrata 22. i 23. marta.

U gradskoj laboratoriji ovog preduzeća održana su predavanja o značaju vode, njenoj uštedi, očuvanju vodnih resursa i predstavljene analize vode, koje se svakodnevno rade. Laboratoriju su posjetili učenici zvorničkih srednjih škola, ali i osnovnih, koji u svom nastavnom programu imaju hemiju.

Prema riječima Dragane Ateljević, tehnologa na pripremi vode u komunalnom preduzeću ova aktivnost je novo iskustvo i za djecu, ali i za zaposlene.

„Mnogi gradovi u svijetu pa i kod nas bore se sa zdravstveno neispravnom vodom. Mi imamo tu privilegiju da voda koja nam dolazi iz slavine je takvog kvaliteta da nema potrebe za njenom preradom niti bilo kakvim vidom tretmana i kao takva spada u izuzetno zdravstveno ispravne vode za piće. Zbog toga je neophodno da više pažnje posvetimo očuvanju prirodnih izvora vode za piće, rijeka i prirode uopšte,“ rekla je Dragana Ateljević.

Poruka ovog dana je da svako izabere svoju akciju i uradi nešto lično: očistimo lokalni izvor, štedimo vodu, kraće se tuširajmo, ne dozvolimo da voda teče dok peremo zube ili spremamo hranu, ne bacajmo otpad od hrane, ulja i hemikalija u odvode, zamijenimo cijevi za vodu koje cure, obavijestimo nadležne organe o problemu sa vodom u našem okruženju, posadimo drvo, drvored ili šumski zasad.

Ove godine Svjetski dan voda obilježava se pod motom „Ubrzavanje promjena“ s ciljem rješavanja krize sa vodom i sanitarnim uslovima. Svjetski dan voda je godišnji dan Ujedinjenih nacija, kojim se naglašava važnost svježe, pijaće vode.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se