18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Završena književna manifestacija „Markovićevi dani“

Okruglim stolom i izložbom na temu „Zaboravljeni zvornički književnici“, u zvorničkoj Narodnoj biblioteci i muzejskoj zbirci sinoć je završena manifestacija „Markovićevi dani“.

Okrugli sto i izložbu na temu „Zaboravljeni zvornički književnici“ organizovalo je zvorničko Udruženje građana „Kriva Drina“ pod pokroviteljstvom Uprave Srbije za saradnju sa dijasoporom i Srbima u regionu.

Predsjednik Udruženja građana „Kriva Drina“ Stanislav Tomić rekao je novinarima da je na okruglom stolu predstavljeno stvaralaštvo Jele Ostojić koja je bila jedna od prvih pjesnikinja u BiH, stvaralaštvo novinara i pjesnika Brane Maksimovića, te pjesnika i novinara Drage Jovanovića.

Srn2023 2 24 2120602 0

„O ovim imenima u Zvorniku se jako malo govori, a naš zadatak je da kažemo da su ovi književnici zaslužili mjesto u kulturnoj istoriji Zvornika, lokalnoj književnosti i kulturi uopšte“, rekao je Tomić.

Tomić je naglasio da je Drago Jovanović, kao jedan od perjanica Novinske agencije Republike Srpske – Srna, učestvovao u njenom formiranju, dok je bio i u grupi pjesnika koji je sarađivao i sa istaknutim pjesnikom Duškom Trifunovićem.

Osvrćući se na izložbu o životu i radu Marka Markovića, koja je otvorena u okviru ove književne manifestacije, Tomić je rekao da će naziv monografije o Markoviću nositi naziv „Kriva Drina – od sumraka do zore“, što će biti zavičajni doprinos da se ovaj zvornički književnik i njegova djela otrgnu od zaborava.

Tomić je naglasio da se na izložbi nalazi i posveta nobelovca Ive Andrića koju je napisao svom prijatelju Marku Markoviću „Sve su Drine ovog svijeta krive, nikada se one neće moći sve ni potpuno ispraviti, nikada ne smijemo prestati da ih ispravljamo“.

Prilikom otvaranja „Markovićevih dana“, o životu i djelu Marka Markovića govorio je novinar, esejista, publicista i književnik Muharem Bazdulj.

Marko Marković je rođen 27. februara 1896. godine u Zvorniku, a umro na Palama 12. avgusta 1961. godine.

Srn2023 2 24 2120602 1

U biografiji ovog Zvorničanina navedeno je da je po izbijanju Prvog svjetskog rata interniran u austrougarsku vojsku, te dospio brzo na front u Galiciji. U Odesi je stupio u srpsku vojsku kao dobrovoljac, nakon što je prebjegao 1916. godine u Rusiju.

Učesnik je proboja na Solunskom frontu, kao vojnik u Drinskoj diviziji u kojoj je ostao u borbama sve do završetka Prvog svjetskog rata. Demobilisan je 1920. godine i počeo da radi u Sarajevu kao novinar u „Glasu naroda“.

Poslije Drugog svjetskog rata u Sarajevu je radio kao direktor Privredne banke, direktor izdavačkog preduzeća „Svjetlost“ i dramaturg sarajevskog Narodnog pozorišta.

Marko Marković počeo je književni rad u 27. godini. Napisao je knjige „Na boku“, „Kriva Drina“ i „Od sumraka do zore“.

Organizator ove manifestacije, koja je otvorena 22. februara, je Narodna biblioteka i muzejska zbirka uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i grada Zvornika.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se