12 C
Zvornik
19. април 2024.

Završen prvi dio projekta „Tematska staza stopama kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića“

U ulici Braće Obradovića završen je mural u okviru projekta „Tematska staza stopama kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića“ koji realizuje Turistička organizacija grada Zvornika uz finansijsku pomoć Turističke organizacije Republike Srpske.

Na muralu je prikazano sjećanje na kraljev boravak u Zvorniku 4. jula 1919. godine, što je bilo, kako su tada mediji zapisali, prvo stupanje Njegovog Kraljevskog Visočanstva na zemljište oslobođene Bosne, a čija je posjeta poslužila kao povod ideji za izgradnju novog željeznog mosta koji spaja Republiku Srpsku i Srbiju.

13

Mural se nalazi na potpornom zidu u blizini kuće Stanka Nikolića u kojoj je kralj prilikom posjete boravio, a koja se danas nalazi pod upravom Zvorničko-tuzlanske eparhije. Sa kraljem i domaćinom Nikolićem su i Đorđo Vidaković, gradski načelnik Zvornika, pravoslavni paroh, župnik i muderis. Oslikao ga je zvornički umjetnik Dejan Vidaković, a da bi vjerodostojno bio prikazan taj istorijski trenutak projekat je realizovan u saradnji sa Svetosavskom omladinskom zajednicom na čelu sa profesorom Stanislavom Tomićem.

U nastavku projekta planirano je i postavljane dvojezične table koja će turistima pružiti informacije o prikazanoj kompoziciji, dok će u martu biti organizovana promotivna šetnja „Kraljevim stopama“.

„Mural je važan kao nova tačka za turističko razgledanje. Tematska staza će obuhvatati tačke hram Rođenja Svetog Jovana Preteče, kuća Stanka Nikolića, mural, most Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića i podzemni grad Karađorđevića u Malom Zvorniku. Ovim će biti stvorena osnova za uvođenje novog turističkog sadržaja i uvezivanje turističke ponude našeg grada sa susjednim Malim Zvornikom, što je i krajnji cilj ovog projekta. Takođe, to će omogućiti da se, u godinama koje slijede, bezbroj puta čuje priča o kralju Aleksandru i mostu i na taj način kroz umjetnost i turizam sačuva važno kulturno-istorijsko naslijeđe“ – kaže direktor TOGZ-a Ivana Đokić Milanović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se