13.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Prioritetne preporuke koalicije „Pod lupom“ za bolje izbore u BiH

Preporuke su nastale kao rezultat posmatranja Općih/Opštih izbora 2022. godine u Bosni i Hercegovini

Nove tehnologije u izbornom procesu

1. U izborni proces uvesti mašine za skeniranje glasačkih listića (skenere) ili druge nove tehnologije koje će spriječiti zloupotrebe i onemogućiti povrede Izbornog zakona BiH prilikom utvrđivanja volje birača/ica na biračkim mjestima na izborni dan, prateći pritom standarde i kriterijume sigurnosti, izvodivosti, dugoročnosti i isplativosti odabranog rješenja.

2. Uvesti elektronsku identifikaciju birača/ica na biračkom mjestu.

3. Obezbijediti unos rezultata glasanja u elektronski sistem CIK BiH (JIIS) sa biračkog mjesta, odmah po utvrđivanju rezultata glasanja za svaki nivo koji se bira na izborima.

Izborna administracija

4. Izmijeniti postupak odabira predsjednika/ca i zamjenika/ce biračkog odbora na način da iste biraju opštinske/gradske izborne komisije na osnovu javnog poziva i kriterijuma koje će propisati CIK BiH, a koji će biti imenovani i obučavani za rad u neizbornim godinama. 

Zaštita izbornog prava

5. Omogućiti prigovor na izborni proces svima u svakoj fazi izbornog procesa.

6. Unaprijediti objavljivanje informacija o zaprimljenim prigovorima i žalbama o istima, na internet stranici CIK BiH, na način da se kreira baza podataka koja će sadržavati iste u izvornom obliku, uz prateće odluke o postupanju po istima. Bazu podataka, odnosno objavljivanje informacija o prigovorima i žalbama proširiti i na prigovore upućene izbornim komisijama osnovnih izbornih jedinica. 

Utvrđivanje rezultata

7. Uvesti obavezu poništenja izbora za ona biračka mjesta gdje se utvrdi višak glasačkih listića.

Izborni sistem

8. Sniziti unutarstranački izborni prag za opšte izbore u BiH sa 20% na 10% i izjednačiti ga sa unutarstranačkim izbornim pragom za lokalne izbore.

9. Revidirati izborne jedinice i broj mandata za državni i entitetske parlamente kako bi se osigurao princip jednakosti glasa.

Posmatranje izbora

10. Pojednostaviti proceduru za akreditovanje građanskih, nestranačkih posmatrača/ica koje akredituje CIK BiH uvođenjem mogućnosti za podnošenje zahtjeva u elektronskom obliku. Pojednostaviti propisani izgled akreditacija i ubrzati postupak izdavanja istih. 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se