13.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Poznati meteorolog objavio prognozu: Evo kada stiže zahlađenje

Marko Čubrilo, poznati meteorolog iz Srbije, čije se prognoze cijene u regionu, pa i Bosni i Hercegovini, u najnovijoj objavi najavio je da početkom marta očekuje malo toplije vrijeme, a oko 5. marta je moguće novo zahlađenje.

„Za sada djeluje da bi do oko polovine mjeseca uglavnom bilo relativno hladno uz povremene padavine“, kaže Marko Čubrilo.

Proračuni meteorologa za subotu su da će tokom dana biti jače pogoršanje uz kišu, u zoni hladnog fronta na udare i olujan sjeverni vjetar, a očekuje se i jače zahlađenje.

„Već poslije podne u predjelima preko 600 metara nadmorske visine kiša će brzo prelaziti u snijeg, dok se u toku noći očekuje spuštanje snježne granice na ispod 500 metara nadmorske visine te će pojave susnježice i snijega biti i u nizijama, posebno nad središnjim dijelovima regiona“, kaže meteorolog.

U ponedjeljak bi padavine polako prestale nad većim dijelom Srbije, istočne Hrvatske, istočne i centralne Bosne i Hercegovine, dok bi ih još bilo nad ostalim dijelovima regiona, ali bi bile u slabljenju.

„Vjetar i dalje sjeverozapadni, takođe u postepenom slabljenju. Dnevni maksimum će biti od +1 do +9 stepeni Celzijusa. Od utorka do narednog petka biće malo toplije uz rijeđu pojavu slabih padavina, ispod 600 metara nadmorske visine uglavnom kiša ili susnježica, a preko te visine povremeno slab, snijeg. Maksimumi od +3 do +9 stepeni Celzijusa, što je u okvirima prosjeka za početak marta“, navodi meteorolog Čubrilo.

Oko 5. marta, kaže Čubrilo, može biti uslova za novo pogoršanje i zahlađenje, ali za period poslije 3. marta postoji velika nesigurnost u razvoju sinoptike jer će ključan biti položaj jakog anticiklona.

IzvorATV

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se