5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Policija saslušala imama iz Kozarca koji je vrijeđao Svetog Savu i SPC, vjernici ispred džamije davali podršku

Advokat Emir Kovačević, kojeg je angažovala Islamska zajednica (IZ) u BiH, smatra da nema nikakvog osnova za pokretanje postupka protiv glavnog imama Medžlisa IZ iz Kozarca Amira ef. Mahića, koji je Svetom Savi pripisao fašizam, a Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) sektaštvo.

Mahić, koji nije davao izjave novinarima, saslušan je u Kamičanima, u prisustvu advokata i direktora Uprave za pravne i administrativne poslove Rijaseta IZ.

Advokat Kovačević kaže da je u svojstvu branjenika, opunomoćenika, prisustvovao ispitivanju efendije Mahića u svojstvu osumnjičenog za javno izazivanje podsticanja mržnje i nasilja.

„Mi smatramo da nema  ikakvog osnova za pokretanje jednog ovakvog postupka, pogotovo ako se uzme u obzir da je efendija Mahić uputio izvinjenje svima onima koji su se osjećali uvrijeđenim, i to izvinjenje je upućeno upravo sa onog mjesta sa kojeg su izrečeni ti neki stavovi u vezi sa Svetim Savom“, rekao je Kovačević.

On se nada da će na ovom stati, odnosno da neće biti daljeg postupka.

„Ali mi smo ubijeđeni da je efendija Mahić nevin i da nema nikakvog osnova, pogotovo nema nikakve krivične odgovornosti za efendiju Mahića“, rekao je Kovačević.

Postupanje policijskog inspektora ocijenio je vrlo profesionalnim i korektnim.

„U ovoj fazi tužilaca nema, nego su bili inspektori iz Policijske stanice. Za sada smo imali finu saradnju“, kazao je advokat Kovačević.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se