10.9 C
Zvornik
23. април 2024.

Počeli pregovori Rusije i Ukrajine

U švajcarskoj Ženevi u toku su pregovori o situaciji u Ukrajini, saopštio je švajcarski ministar spoljnih poslova Ignacio Kasis.

Prema njegovim riječima, ti pregovori se održavaju u atmosferi „maksimalne diskrecije“, saopštio je švajcarski ministar, ne precizirajući međutim, detalje razgovora.

„Uvijek nudimo svoje dobre usluge, ali treba vidjeti šta će obije strane, i Rusija i Ukrajina, učiniti s tim. U međunarodnoj Ženevi se održavaju pregovori u najvećom diskrecijom, iako se oni trenutno ne vode na najvišem nivou“, rekao je Injacio Kasis za „Le Temps“, prenosi Sputnjik.

Kasis je istakao da je ranije Ukrajina tražila od Švajcarske da zastupa njene interese u Rusiji. U Moskvi je ovaj zahtjev odbijen.

„Ruski narativ je dobro poznat: ona je saopštila da je Švajcarska izgubila neutralnost, ali je u isto vrijeme koristi kao neutralnu zemlju“, rekao je Kasis.

Sutra se inače, navršava tačno godinu dana od početka „specijalne vojne operacije“ u UKrajini, kako je ruska strana naziva, dok ostatak svijeta to jednostavno zove napad Rusije na Ukrajinu.

Konačan broj mrtvih i ranjenih nemoguće je trenutno procijeniti, kao ni vojne gubitke, budući da je u toku i informacioni rat. U prethoddna dva dana svijet je pratio i govor američkog predsjednika Džozefa Bajdena koji je iznenada otišao u Kijev, a dan kasnije i u Varšavu, kao i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Iz govora prvog bilo je jasno da Zapad nema namjeru da dozvoli Rusiji da u ovom ratu pobjedi, a iz govora drugog da Rusija nema namjeru da zaustavi rat, za koji kaže da ga uopšte ona nije započela nego da je koristila oružanu silu da ga zaustavi.

Istovremeno, rat je iscrpio i one koji pomažu Ukrajini pa se sve jasnije čuje da više ne može ni da se postigne da se proizvede toliko municije koliko je Ukrajini potrebno.

Takođe, rat je ostavio i ostavlja velike ekonomske posljedice, najviše po evropu koja je zavisila od ruskog gasa, a koga sada nema zbog sankcija koje su Rusiji uvedene.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se