7.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Nova generacija analitike od ove godine – Da li znate da podešavanje i migracija Google Analytics 4 nije skroz automatizovana?

Podaci dobijeni iz analitike su često osnova mnogih marketinških kampanja i pravi su oslonac prilikom kreiranja strategija kada je u pitanju targetiranje korisnika. Sve ovo dovodi do povećanja prodaje, ulaska na novo tržište ali i kreiranje jasnije slike o trenutnom stanju vašeg sajta i načina na koji možete da ga popravite u budućnosti. Prelaskom na novu GA4 verziju analitike dobijate mogućnost da pristupite nekim podacima koji se razlikuju od onog na šta ste navikli da vidite u rezultatima, ali je potrebno da podesite novi profil i uradite migraciju podataka.

Šta je novo u GA4?

Nova platforma je donela brojne promene koje je neophodno da usvojite što pre kako biste se navikli na njih i na vreme počeli sa obradom dobijenih podataka. Prethodna analitika je bila bazirana na osnovu sesija i prikaza stranica tj. page views dok se nova verzija oslanja na merenje događaja tj. events. Ovo predstavlja osnovnu razliku jer se sada meri svaka interakcija koju korisnici vašeg sajta ostvaruju i ovi podaci će vam biti i više no korisni za unapređenje veb-sajta. Stavljanjem fokusa upravo na ove podatke, dolazi se do korisnijih informacija koje vam pomažu pri analizi ponašanja korisnika i omogućavaju da lakše predvidite moguće scenarije ponašanja.

Kako se prelazi na Google Analytics 4?

Ukoliko istražite ovu temu, primetićete da ona na našem tržištu nije toliko rasprostranjena i da ne postoji veliki broj stručnjaka koji mogu da vam garantuju da će izvršiti migraciju umesto vas. Ipak, tim stručnjaka iz Four Dots tima koji ima višegodišnje iskustvo u marketingu i analitici može da vam pomogne da pređete na novu platformu i nauči vaš interni tim kako da uspešno barata ovom novom alatkom. Nakon osnovnih podešavanja, dolazi na red glavni deo posla, a to je prikupljanje podataka i pravljenje izveštaja kako biste mogli da počnete da zaista i koristite te podatke i uvidite zašto su vam oni neophodni. Uz prave stručnjake uz vas, proces migracije će biti prirodan naredni korak za vaš sajt i pomoć kako biste razmislili o budućnosti vašeg posla.

Kada da pređete na GA4?

Najkraći i najjednostavniji odgovor je – što pre, to bolje. Google je najavio da je period tranzicije zakazan za 1. jul i da je neophodno da se svi prilagode ovom datumu. Iako vam se čini kao da vam je ostalo dosta vremena, treba da racionalizujete ceo ovaj proces i uočite zašto je vreme ovde odlučujući faktor. Da bi se odradila kompletna GA4 migracija neophodno je proći kroz sve korake kako biste krenuli da gradite svoju istoriju podataka na novoj platformi. Treba napomenuti da postoje veb-sajtovi čiji vlasnici nikada nisu pratili podatke na ovaj način te će njima biti potrebno nekoliko dodatnih koraka kako bi započeli analitiku. Dakle, imaćete prednost u odnosu na druge jer ćete prikupiti više podataka, ali ćete imati i više vremena da naučite da se snalazite na novoj platformi i kako da zapravo koristite sve njene funkcije.

Zašto je vremenski faktor bitan?

Google je dao jednostavno rešenje za problem koji su svi uočili nakon najave nove platforme za analitiku – pređite na GA4 što pre. Trenutni podaci iz analitike koju koristite će vam biti dostupni samo do kraja godine. Nakon toga ćete jedino imati pristup podacima sa GA4 platforme i neophodno je da ih imate što više. Kako biste gradili bazu podataka, treba da počnete što pre sa pripremnim procesom migracije. Budite uvereni da se i vaša konkurencija sprema na iste korake te je zato bitno da što pre obavite ovaj korak kako biste počeli sa prikupljanjem podataka. Takođe, što se jul bude više približavao, to će liste čekanja biti sve duže i nećete imati dovoljno vremena da sve odradite onako kako ste želeli.

Naučite što više o GA4

Najbolji način da sve protekne u najboljem redu jeste da se što bolje pripremite i detaljno istražite novu platformu. Korisnicima prethodne, tj. još uvek aktuelne, verzije će ovaj korak biti nešto lakši, ali za one koji se po prvi put sreću sa ovom alatkom, ovaj proces će biti malo teži. Ukoliko se odlučite da prepustite migraciju vašeg sajta stručnjacima, pomozite i vašem timu tako što ćete im omogućiti detaljnu obuku kako bi naučili kako da prikupljaju podatke i kreiraju izveštaje.

Migracija na GA4 nije automatizovana i ne podržava sve iste podatke koje ste pratili u prethodnoj verziji. Da biste uspešno implementirali ovu verziju, neophodno je da prođe određeni vremenski period kako bi se utvrdilo da je sve ispravno podešeno i da krenete u obradu dobijenih podataka.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se