5.9 C
Zvornik
25. април 2024.

NBZ: U srijedu počinju „Markovićevi dani“, gost pisac Muharem Bazdulj

U Narodnoj biblioteci u Zvorniku u srijedu, 22. februara, počinje manifestacija „Markovićevi dani“ posvećena zvorničkom književniku Marku Markoviću.

U okviru manifestacije planirano je da prvog dana gostuje pisac Muharem Bazdulj, a u četvrtak, 23. februara, bude otvorena izložba „Kriva drina od sumraka do zore – Marko Marković od zaborava do sjećanja“, dok će završnog dana, 24. februara, Udruženje građana „Kriva Drina“ organizovati izložbu i okrugli sto o temi „Zaboravljeni zvornički književnici“.

Marković je književni rad počeo u 27. godini života. Napisao je knjige „Na boku“, „Kriva Drina“ i „Od sumraka do zore“.

Srn2023 2 20 941721 0

Marko Marković je rođen 27. februara 1896. godine u Zvorniku, a umro je na Palama 12. avgusta 1961. godine. Po izbijanju Prvog svjetskog rata interniran je i dignut u austrougarsku vojsku i ubrzo je dosio na front u Galiciji, a u Odesi je stupio u srpsku vojsku kao dobrovoljac, nakon što je 1916. godine prebjegao u Rusiju.

Učesnik je proboja na Solunskom frontu, kao vojnik u Drinskoj diviziji u kojoj je ostao u borbama sve do završetka Prvog svjetskog rata. Demobilisan je 1920. godine i počeo da radi u Sarajevu kao novinar u „Glasu naroda“.

Poslije Drugog svjetskog rata u Sarajevu je radio kao direktor Privredne banke, direktor izdavačkog preduzeća „Svjetlost“ i dramaturg sarajevskog Narodnog pozorišta.

Organizator manifestacije posvećene Markoviću je Narodna bilbioteka i muzejska zbirka uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i grada Zvornika.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se