15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Ivanović: U drugoj polovini godine u funkciji novi blok bolnice

Gradonačelnik Zvornika Bojan Ivanović najavio je da će u drugoj polovini ove godine biti u funkciji novi blok Bolnice koji će omogućiti veći kvalitet zdravstvenih usluga za pacijente i bolje uslove rada za zaposlene.

Novoizabrani gradonačelnik Zvornika rekao je za Srnu da će u naredna dva do tri mjeseca biti završen prošireni dio Dječijeg vrtića Naša radost, gdje će moći da boravi još 170 mališana, te da će predviđenom dinamikom biti realizovani svi drugi projekti na području grada planirani za ovu i narednu
godinu.

„Uz pomoć Vlade Republike Srpske koja nam je doznačila 900.000 KM, grad Zvornik je kupio prostor za proširenje kapaciteta Dječijeg vrtića Naša radost, gdje će 170 mališana dobiti mogućnost da borave u ovoj predškolskoj ustanovi“, rekao je Ivanović.

Ističući da grad Zvornik ulaže značajna sredstva u osnovno, srednje i visokoškolsko obrazovanje, Ivanović je naveo da su samo u protekle dvije godine izgrađene tri školske fiskulturne sale i da će ta tendencija biti nastavljena u skladu sa potrebama.

Ivanović je rekao da Zvornik ima dobru saradnju sa Tehnološkim fakultetom u ovom gradu i da grad daje stipendije svakom studentu koji upiše ovu visokoškolsku ustanovu, bez obzira odakle dolazi.

„Želimo da, osim postojećeg Tehnološkog fakulteta, u Zvorniku otvorimo odjeljenja nekih drugih fakulteta, ali to ne možemo sami, bez resornog ministarstva i univerziteta iz Istočnog Sarajeva i Banjaluke“, rekao je Ivanović i dodao da će Gradska uprava i dalje raditi na tom pitanju kako bi se mladost zadržala u svom gradu.

Govoreći o realizaciji kapitalnih projekata, Ivanović je naveo da je završena prva faza izgradnje „Vodovoda Lokanj-Pilica“ i da je u toku izgradnja druga faza koja će omogućiti da se oko 740 domaćinstava naselja Pilice i Lokanja priključi na gradsku vodovodnu mrežu.

On je napomenuo da će u okviru tog projekta biti urađen bunar na Branjevu koji će obezbijediti vodu za piće u ovom naselju, kao i Šepku i dijelovima Pilice i Lokanja koji ne budu povezani na vodovod čija je gradnja u toku.

„Vodovod Zapad gradiće se od mjesne zajednice Karakaj do Križevića za potrebe devet mjesnih zajednica u ovom dijelu grada Zvonika na koji će se moći priključiti 1.100 domaćinstava“, rekao je Ivanović.

Govoreći o rješavanju problema plavljenja naselja kod većeg vodostaja, Ivanović je naveo da je u Banjaluci juče potpisan ugovor između resornog ministarstva i izvođača radova o izvođenju radova na obaloutvrdi rijeke Hoče, pa se može očekivati da će u narednih dvadesetak dana početi ti radovi, dok je obaveza Gradske uprave da reguliše imovinsko-pravne odnose.

„U pitanju je dionica korita Hoče od 1.110 metara od ušća u Drinu do magistralnog puta u naselju Karakaj, čime će biti zaštićeno naselje Terminal od poplava ove rijeke“, rekao je Ivanović.

On je naglasio da će se rješavati i problem obaloutvrde Drine na dijelu od ušća rijeke Sapne do naselja Terminal u dužini 2.100 metara, dok je najurgentniji dio na tom potezu u dužini od 600 metara, gdje se Drina izliva i plavi kuće u naselju Terminal.

Gradonačelnik Zvornika je rekao da će u okviru svih ovih projekata biti posvećena pažnja izgradnju parking prostora, kao i parking garaže, čiji bi kapacitet bio do 90 mjesta.

„Projekat za izgradnju parking garaže je pri kraju i kada bude završen tačno će se znati koliki će biti njen kapacitet“, rekao je Ivanović i naglasio da će u naselju B-blokovi biti prošireni kapaciteti parking prostora.

Ivanović je rekao da mu je jedna od želja da Gradska uprava, kao i preduzeća čiji je osnivač grad, pružaju kvalitetnije usluge sugrađanima i investitorima.

„Dobili smo sertifikat povoljnog poslovnog okruženja i nastojaćemo, prije svega, da investitorima izađemo maksimalno u susret i da putem kancelarije za izdavanje građevinskih zona skratimo rokove kako bi se poslovi u Gradskoj upravi u ime i za račun investitora brže i kvalitetno završavali“, istakao je Ivanović.

On je naveo da će, radi povećanja nivoa i kvaliteta usluga, takav odnos biti i prema Centru za socijalni rad, Vodovodu i komunalije, Rekreativno-sportskom centru, kao i drugim preduzećima i ustanovama koja su u gradskom vlasništvu ili je grad njihov osnivač.

„Od gradnje zgrade za potrebe Okružnog i Privrednog suda, kao i Tužilaštva u Zvorniku nije se odustalo, ali je zbog divljanja cijena početkom prošle godine početak projekta odgođen zbog toga što su troškovi gradnje bili mnogo veći od procjene projektne dokumentacije koja je bila završena prije izbijanja krize u i oko Ukrajine“, rekao je Ivanović.

On je rekao da će sredstva za izgradnju ovih ustanova, u koordinaciji sa resornim ministarstvima, biti planirana u ovoj i narednoj godini.

IzvorSRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se