3.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Elektronski upis učenika u prvi razred osnovne škole – olakšice roditeljima

Prilikom upisa djece u prvi razred osnovne škole u školskoj 2023/24 godini roditelji ne moraju da dolaze u Gradsku upravu po izvode niti da idu u škole, već će ova dokumenta škole službenim putem, uz prethodnu saglasnost roditelja, preuzimati iz informacionog sistema Ministarstva uprave i lokalne samouprave.

Ovo je omogućeno nakon potpisivanja Sporazuma o elektronskoj razmjeni podataka između ovog i Ministarstva prosvjete i kulture.

Zainteresovani roditelji elektronski upis učenika mogu izvršiti koristeći internet platformu „eUpis“. Na osnovu elektronske saglasnosti roditelja osnovna škola će preuzeti sve potrebne podatke za upis učenika u prvi razred iz informacionih sistema Ministarstva uprave i lokalne samouprave i Ministarstva unutrašnjih poslova, a koji su sadržani u Izvodu iz matične knjige rođenih, Uvjerenju o državljanstvu i Uvjerenju o prebivalištu.

Platforma za eUpis učenika dostupna je svim zainteresovanim roditeljima budućih prvačića na veb-stranici https://eupis.skolers.org/ putem koje prijava djece za upis traje do 15. marta 2023. godine.

Roditelji koji u toku popunjavanja podataka o učeniku, u okviru internet platforme Ministarstva prosvjete i kulture eUpis, daju saglasnost za korištenje digitalnih setova podataka iz evidencije institucija Republike Srpske nisu dužni da dostavljaju Izvod iz matične knjige rođenih, Uvjerenje o državljanstvu i Uvjerenje o prebivalištu u štampanom obliku.

Nakon uspješne prijave školska komisija za upis učenika kontaktiraće roditelje i informisati ih o terminima za testiranje djece i drugom.

Roditelji koji ne žele da koriste internet platformu eUpis i dalje imaju mogućnost da upis učenika izvrše u prostorijama vaspitno-obrazovne ustanova u skladu sa upisnim područjem.

Internet platforma eUpis kreirana je u skladu sa najvišim standardima i zahtjevima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u vezi sa zaštitom ličnih podataka. Promotivni video-spot koji sadrži detaljno uputstvo za roditelje moguće je pogledati na linku: https://www.youtube.com/watch?v=os49avBTmjw

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se