10.9 C
Zvornik
18. април 2024.

Duraković traži obustavljanje istrage protiv imama koji je vrijeđao Svetog Savu

Potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković saopštio je danas da od svih organa vlasti ovog entiteta traži obustavljanje istrage protiv glavnog imama Medžlisa IZ Kozarac hafiza Amira ef. Mahića, kao i svih radnji u vezi s navedenim slučajem, apeluje na razumno odlučivanje te poziva na razgovor, dijalog i međusobno uvažavanje.

Duraković navodi kako je „medijsko iskorištavanje i politizovanje jedne nepromišljene izjave imama Mahića“, napravilo „slučaj“ koji vodi dodatnom narušavanju međunacionalnih odnosa.

„Svjestan posljedica svog nesmotrenog istupa, imam Mahić se već javno izvinio Srpskoj pravoslavnoj crkvi i pravoslavnim vjernicima, što očito nije dovoljno, te smo jučer svjedočili sazivanju posebne sjednice Skupštine Grada Prijedora na kojoj je jedina tačka dnevnog reda bila izjava glavnog imama iz Kozarca“, navodi Duraković.

Dodaje kako je u međuvremenu informisan da, u cilju provođenja istrage protiv imama Mahića, Odjeljenje za borbu protiv terorizma, ekstremizma i istrage ratnih zločina MUP-a RS-a u Prijedoru na saslušanje poziva vjernike, muslimane Kozarca koji su prisustvovali džuma-namazu odnosno „iznošenju nesmotrene izjave“, prenosi Fena.

Duraković navodi da su pozivi na ispitivanje, saslušanja i eventualne istrage koje se u tom smislu provode, izazvali uznemirenost Bošnjaka u Republici Srpskoj „i strah od bezbrižnog odlaska u džamiju, a Ustavom zagarantovano pravo na vjerovanje i vjersku slobodu je dovedeno u pitanje, sa tendencijom ugrožavanja osnovnih prava stanovnika ovog dijela BiH“.

Podsjećamo, imam je srpskog svetitelja Savu nazvao začetnikom fašizma, a Srpsku pravoslavnu crkvu sektom.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se