18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Dan državnosti Srbije – dodijeljena odlikovanja i održana ceremonija u Orašcu

Srbija danas obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na dva važna događaja iz istorije Srbije koja su se desila na Sretenje, 15. februara – Prvi srpski ustanak koji je izbio 1804. godine i proglašenje Sretenjskog ustava 1835. godine.

Dan državnosti Srbije obilježava se nizom manifestacija, uz prisustvo najviših zvaničnika Srbije i Republike Srpske.

Obilježavanje je počelo jutros Sretenjskom akademijom „Knežev zapis“ u Kragujevcu, a nastavljeno je polaganjem vijenaca i odavanjem počasti na Grobu Neznanog junaka na Avali.

Nakon toga je kod Spomenika Voždu Karađorđu u Orašcu održana državna ceremonija polaganja vijenaca i odavanja počasti.

Uslijedila je i dodjela odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

Odlikovanja je uručio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a ceremoniji su prisustvovali Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Vučić je istakao da dodjelom odlikovanja na Sretenje, Srbija svjedoči da ne zaboravlja svoje prijatelje, a to su svi oni koji su nešto učinili za državu i građane, jer bez njih Srbija ne bi bila prosperitetna država.

U okviru obilježavanja Sretenja, danas će biti održana i državna ceremonija polaganja vijenaca i odavanja počasti u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu u Zadužbini kralja Petra Prvog, kojoj bi trebalo da prisustvuje i predjednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Sretenje je jedan od najbitnijih događaja u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije.

Na Sretenje 1804. godine počeo je Prvi srpski ustanak. Bio je to začetak novovjekovne srpske države. Tog dana 1804. godine, grupa srpskih prvaka, naistaknutijih ličnosti u Srba sa prostora nekadašnjeg Beogradskog, odnosno Smederevskog pašaluka, izabrala je Đorđa Petrovića Karađorđa za vožda, predvodnika ustanka.

IzvorRTRS

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se