5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Benet: Putin je obećao da neće ubiti Zelenskog

Bivši izraelski premijer Naftali Benet, koji je nakratko bio posrednik na početku sukoba Rusije i Ukrajine, izjavio je da je dobio obećanje od ruskog predsjednika Vladimira Putina da neće ubiti svog ukrajinskog kolegu Vladimira Zelenskog.

Benet se neočekivano našao u ulozi posrednika u prvim sedmicama specijalne vojne operacije i postao je jedan od malobrojnih zapadnih lidera koji su se sastali sa Putinom tokom akcije, kada je u martu prošle godine kratko boravio u Moskvi.

Iako Benet nije postigao prekid krvoprolića, on u novom intervjuu otkriva detalje iz diplomatije koja je vođena dalje od očiju javnosti u prvim danima sukoba, prenio je AP.

„Pitao sam, šta će biti? Da li planirate da ubijete Zelenskog? On je odgovorio: `Neću ubiti Zelenskog.` Onda sam mu rekao: `Moram biti siguran da mi dajete riječ da nećete ubiti Zelenskog.` On je rekao: `Neću ubiti Zelenskog“, ispričao je bivši izraelski premijer.

Benet je rekao da je potom nazvao telefonom Zelenskog i obavijestio ga o Putinovom obećanju.

„Slušaj, dolazim sa sastanka – neće te ubiti. Pitao je: `Da li si siguran?’ Rekao sam: ‘100 odsto – neće te ubiti'“, rekao je Benet.

On je dodao da je tokom posredovanja Putin odustao od zalaganja da se Ukrajina razoruža, a Zelenski je obećao da njegova zemlja neće ući u NATO.

On je rekao i da su zapadne zemlje blokirale pregovore između sukobljenih strana.

„Sve što sam radio bilo je do detalja koordinisano sa SAD, NJemačkom i Francuskom. Oni su blokirali dijalog“, rekao je Benet u intervjuu sa izraelskim novinarom Hanohom Daumom, prenosi „Sputnjik“.

Bivši posrednik je dodao da vjeruje da je postojala „legitimna odluka Zapada na se nastave napadi na Putina“, umjesto da se pregovara.

Prema Benetu, bilo je 17 ili 18 nacrta potencijalnog sporazuma Rusije i Ukrajine, ali nijedan do sada nije realizovan.

Razgovori Rusije i Ukrajine počeli su krajem februara prošle godine, nakon početka ruske vojne operacije. Posljednja runda pregovora održana je u Istanbulu 29. marta. Razgovori su od tada u zastoju. 

Benet je bio premijer Izraela samo šest mjeseci, a našao se neočekivano u posrediočkoj ulozi zbog dobrih veza Izraela sa Kremljom.

Njegovi mirovni napori nisu dali rezultat, a vlada mu se raspala prošlog ljeta zbog unutrašnjih neslaganja. Benet se nakon toga povukao iz politike i sada je običan građanin. 

IzvorSRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se