9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

„Alumina“: U projekte i proizvodne programe uloženo više od 101 milion KM

Kompanija „Alumina“ iz Zvornika u posljednjih 10 godina uložila je u razne projekte i nove proizvodne programe više od 101 milion KM, saopšteno je danas iz ove kompanije.

Na objektu „Energana“ 2014. godine rekonstruisan je kotao broj tri, uslijedilo je ulaganje u povećanje kapaciteta zeolita na 80.000 tona godišnje, te instalacija membranskih Geho pumpi na pogonu „Raščinjavanje“, te ulaganja u autoklavnu bateriju broj pet.

Najveća investicija bez sumnje u proteklom periodu je izgradnja pogona za proizvodnju fino precipitiranih hidrata, koja je realizovana u više faza, čime su stvoreni uslovi za godišnju proizvodnju od blizu 50.000 tona.

Veliki investicioni projekat bio je i izgradnja pogona za proizvodnju silikagela, specijalnih zeolita i bemita.

Srn2023 2 9 1631933 1

Konstantno od 2013. godine kompanija ulaže u Branu crvenog mulja kako bi se osigurala bezbjednost tog objekta, a pritom se odvijalo nesmetano odlaganje otpadnog mulja iz tehnološkog procesa.

Podstaknuti brigom za svoje radnike i njihove porodice, „Alumina“ je 2017. godine izgradila Dječiji vrtić, jedan od najsavremenijih objekata za smještaj predškolske djece.

Među značajnim investicionim projektima je izgradnja Stanice za komprimovanje prirodnog gasa, te rekonstrukciju Data centra, dok se ovih dana privode kraju radovi na izgradnji pogona za proizvodnju korunda, s ciljem da se obezbijedi bolja stabilnost kompanije i da se proširi paleta proizvoda. Ovaj projekat se realizuje u saradnji sa poslovnim partnerom iz Mađarske.

Izgradnja „Kestnerove“ uparivačke baterije broj jedan na pogonu „Uparavanje“, koja je svečano puštena u rad krajem januara, je najveći investicioni projekat u fabrici u posljednjih godinu dana.

Srn2023 2 9 1631170 0

Zahvaljujući snažnoj investicionoj aktivnosti, kompanija „Alumina“ trenutno u svom portfoliju ima 37 proizvoda i, kako kažu u menadžmentu kompanije, razvojni trend treba nastaviti, s obzirom na to da je tržište izbirljivo i surovo, tako da treba pratiti sve promjene kako bi se išlo u progres, navodi se u saopštenju.

Nakon stečaja, koji je u matično preduzeće Fabriku glinice „Birač“ uveden 2013. godine, „Alumina“ je nastavila proizvodni proces.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se