9.3 C
Zvornik
21. април 2024.

Učiteljica svakog dana pređe 75 kilometara da bi došla na nastavu za jednog đaka

Zahvaljujući nekadašnjem žitelju iz sela Predole na obroncima Željina, koji je ustupio svoju vikendicu, desetogodišnji Aleksandar Banković ne pješači sedam i po kilometara do škole. Aleksandrova učiteljica putuje čak 75 kilometara svakog dana kolima iz Kraljeva kako bi držala nastavu svom jedinom učeniku.

Posljednjih pet kilometara putovanja preko planinskih bespuća do sela Predole, za učiteljicu Helenu Veselinović su vrlo naporna, jer su putevi nekategorisani. Kuća nema duž nekoliko kilometara puta. 

U slučaju da padne snijeg, učiteljica Helena bi morala da ostavi svoj automobil, savjetuju mještani sela Predole i do škole koja je udaljena oko kilometar i po ide kozjom stazom umjesto glavnim putem.

Srećom, snijeg još nije pao. Put vodi pored stare škole, koja se prije nekoliko godina urušila pod snijegom. U isto vrijeme u školu stiže i Aleksandar u pratnji svoga vjernog psa. Nastava se održava u vikendici, koja je ustupljena školi. U njoj su samo jedna školska klupa, tabla i peć na drva, bubnjara.

„Aleksandru veoma znači, njegovoj porodici, jer do sledeće škole oni imaju pet kilometara. On je i dalje mali tako da bi bilo jako teško da on putuje pet kilometara do škole pogotovo zimi kada padne sneg kada su uslovi malo otežani“, navela je Helena Veselinović, učiteljica u OŠ „Milun Ivanović“ za RTS.

Aleksandar kaže da je sada dovoljno stasao da ide i do „Međurečja“, u veću školu.

„Navikao sam. Idem sa mojim kučićima. Oni me brane od životinja. Lepo mi je u školi. Četvrti sam razred i lepše mi je u školi nego kod kuće“, rekao je Aleksandar.

Aleksandrova sestra Julijana pohađa školu u Gokčanici. Ona je mnogo ranije krenula od kuće.

„On ima 2,5 kilometara do škole, a ja sedam. Zato što je gore četvorogodišnja škola, a ovde osmodišnja. Tako da, ja sam sad šesti razred, tako da tamo nema mesta za mene“, rekla je Julijana.

U školi u Gokčanici samo su dvije učenice. Julijana i šestogodišnja Ruška iz sela Borovo. Sve do sedamdesetih godina prošlog vijeka u ovim planinskim školama bilo je i do 60 učenika.

„Sledeće godine škola se zatvara. On prelazi u Gokčanicu ili se možda sa porodicom bude preselio za Kraljevo, tako da više dece neće biti“, navela je učiteljica Helena.

Put do kuće Aleksandru je teži nego dolazak u školu. Njegov dom je na kraju sela na samim padinama Željina.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se