10.4 C
Zvornik
24. април 2024.

Učenik iz Banjaluke složio mozaik Tesle od 487 Rubikovih kocki (VIDEO)

Andrej Mikulić iz Banjaluke slaže Rubikovu kocku za 10 sekundi, a na konferenciji Tesline Naučne fondacije je sklapao mozaik od 487 kocki.

Ova konferencija se održava u Njujorku, a mladi Banjalučanin je sklopio mozaik lika srpskog naučnika Nikole Tesle.

andrej rubikova kocka

“Na telefonu nađem šemu kako će da izgleda Tesla, onda samo sklopim kako treba da izgleda. Prvi mozaik sam napravio prije godinu kada sam, ali je bio manji, imao je oko 200 komada kocki”, rekao je ovaj mladi Banjalučanin.

Planira da napravi još veći mozaik, možda čak i od 1000 Rubikovih kocki. On ide u OŠ “Ivo Andrić” u Banjaluci i kaže da njegovi drugari znaju da se on bavi slaganjem ovih kocki.

“Oni uglavnom znaju da slože jednu stranu, samo je jedan drugar složio cijelu kocku. Onda sam ja naučio, vježbao sam polako i sada mogi da složim kocku za manje od 10 sekundi. Otprilike treba od 45 do 60 poteza da je složim”, objasnio je Andrej.

Kako to sve izgleda, možete pogledati u video prilogu.

Rubikova kocka je trodimenzionalna mehanička igračka, koju je 1974. godine izumio mađarski kipar i profesor arhitekture Erno Rubik. Rubik je igračku prvobitno nazvao „Čarobna kocka“ i licencirao je 1980. godine, a ona je doživjela nezapamćen uspjeh, prvo u Njemačkoj, gdje je 1980. proglašena igračkom godine, a zatim i širom svijeta. 

Do 2023. je prodano preko 350 miliona primjeraka ove igračke.

IzvorATV

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se