9.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Tanasić: Svetosavlje je u centru našeg nacionalnog identiteta

Na putu Svetosavlja mora postojati svijest o srpskoj kulturi koja je stvarana vijekovima – od Svetog Save do danas, istakao je akademik Sreto Tanasić na Svetosavskoj akademiji u Zvorniku.

„U centru našeg nacionalnog identiteta je srpska kultura koja nas je kroz vijekove držala na okupu, a u centru srpske kulture jeste srpski jezik i srpsko pismo ćirilica“, rekao je Tanasić na akademiji, kojom je nastavljena duhovna i manifestacija kulture „Svetosavska nedjelja“ posvećena prvom srpskom arhiepiskopu, svetitelju, prosvetitelju i utemeljivaču srpske crkve i države Svetom Savi.

On je naglasio da se, govoreći o Svetom Savi i svetosavskom putu, nikada ne smije zaboraviti briga o srpskom jeziku i ćirilici koji su centralni znak srpskog nacionalnog identiteta.

Tanasić je rekao da je Sveti Sava trasirao put Svetosavlja, navodeći da se uz neka pojednostavljivanja može reći da se njegovo djelo svodi na tri plana ili trojstvo.

„Sveti Sava je sa svojim ocem Stefanom Nemanjom učvrstio srpsku državu i njene granice, da bi kasnije organizovao Srpsku pravoslavnu crkvu, donio joj samostalnost i ono o čemu često govorimo, a to je da je Sveti Sava tvorac srpskog školstva i uopšte srpske kulture“, naveo je Tanasić.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ „Prosvjeta“ Rade Perić podsjetio je da je „Svetosavska nedjelja“ u Zvorniku obnovljena prije 30 godina, na dan Svetog Save, kada je prvi kum ove svačanosti bio prosvjetni radnik Budimir Aćimović, koji je sa svojim roditeljima donio slavski kolač na obnavljanje slave Savindana.

„To je početak obnavljanja svetosavskog puta kroz svetkovanje Svetog Save i organizovanja Svetosavske nedjelje„, rekao je Perić.

Aćimović je rekao da je te 1992. godine, posle dužeg vremena, bio početak obnavljanja puta Svetog Save i njegovo vraćanje u škole.

„Tvorci druge Jugoslavije su marginizovali nacionalne vrijednosti, a te 1992. godine bio je lijep početak obilježavanja školske slave Svetog Save koja će, na svu sreću, trajati vječno“, istakao je Aćimović.

On je izrazio zadovoljstvo što je Svetosavlje jedna od najvećih vrijednosti koje srpski narod njeguje više od 800 godina.

„Mijenjali su se okupatori i diktatori, a Svetosavlje, kao najveća vrijednost koju ima srpski narod, je opstajalo i opstaje, naglasio je Aćimović.

Protojerej-stavrofor Vidoje Lukić prenio je blagoslov NJegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Forija za obilježavanje „Svetosavske nedjelje“ i Svetosavske akademije.

U okviru Svetosavske akademije nastupila je i glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Belinda Stijak, a u muzičkom dijelu hor Osnovne muzičke škole „Vojin Komadina“, dok su učenici Tehničkog školskog centra govorili stihove o Svetom Savi.

U svim osnovnim i srednjim školama na području Zvornika danas će biti obilježena školska slava Savindan.

IzvorSRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se