-1.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Svako deseto ljudsko biće na svijetu gladuje

Svako deseto ljudsko biće na svijetu gladuje, dok istovremeno, mnoge kompanije imaju ogromne profite od kriza – 95 prehrambenih i energetskih kompanija su 2022. više nego udvostručile svoj profit, navodi se u izvještaju Oksfama, prenosi Dojče vele.

Kako se ističe u izvještaju “Opstanak najbogatijih”, koji je ova međunarodna humanitarna organizacija predstavila na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švajcarskoj, po prvi put za posljednjih 25 godina istovremeno rastu ekstremno siromaštvo i ekstremno bogatstvo.

Osim toga, velike kompanije i njihovi vlasnici profitirali su od raznih kriza.

Kako se navodi, tako je od 2020. najbogatijem procentu čovječanstva pripalo ukupno 26 biliona američkih dolara, a preostalih 99 procenata je imalo na raspolaganju 16 biliona američkih dolara, navodi Oksfam.

U protekloj godini bogatstvo milijardera je ponovo “naglo skočilo”, posebno zbog “vrtoglavo brzih profita prehrambenih i energetskih kompanija”, među kojima je 95 kompanija koje su više nego udvostručile profit prošle godine.

U Njemačkoj je 81 odsto ukupnog rasta bogatstva ostvarenog između 2020. i 2021. pripalo najbogatijem procentu stanovništva, dok preostalih 19 odsto odlazi na 99 odsto građana Njemačke.

Prema podacima Oksfama, najmanje 1,7 milijardi radnika živi u zemljama u kojima je inflacija veća od rasta plata. Otprilike svaka deseta osoba na svijetu gladuje. Kako se ističe u izvještaju, 60 odsto gladnih u svijetu su žene i djevojčice.

Istovremeno, tri četvrtine svih vlada planira da smanji potrošnju u javnom sektoru, kao što su obrazovanje i zdravstvo. U tom kontekstu, organizacija je pozvala vlade da se suprotstave ovom trendu porezima na višak profita i ogromno bogatstvo. Oksfam zahtijeva porez na višak profita od najmanje 50 odsto, jer, kako se navodi, “dosadašnji planovi za oporezivanje tih kriznih profitera nisu uspjeli”.

Tako ostvareni prihodi morali bi da budu uloženi u poboljšanje socijalne sigurnosti, obrazovanja i zdravstva u cilju borbe protiv nejednakosti i siromaštva, zaključuje se u izvještaju.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se