23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Sutra sahrana Ljubiše Aramande i njegove kćerke; Letjelica pala sa 50 metara visine

 Avion „Citabria“ u kojem su poginuli Ljubiša i Andrea Aramanda pao je s visine od oko 50-ak metara nakon polijetanja sa aerodroma Urije u Prijedoru, potvrđeno je „Glasu Srpske“.

Nesreća se desila samo minut nakon polijetanja sa aerodroma Urije, a više očevidaca tvrdi da je letjelica izgubila uzgon i brzinu što se kasnije završilo kobnim padom na nos.

Obdukcija tijela stradalih završena je danas i utvrđeno je da je smrt nastupila usljed višestrukih teških povreda prouzrokovanih padom.

Uzrok pada aviona „Citabria“  još se istražuje, a na terenu su bili članovi istražne komisije koju je formiralo Ministarstvo komunikacija i transporta BiH. Razgovarali su sa očevicima, prijateljima, članovima Aero kluba Prijedor.

Predsjednik Upravnog odbora Aerokluba „Prijedor“ Vladimir Novaković rekao je da su ostali bez velikog prijatelja i istaknutog člana.

Istakao je da se za sada ne može da odgovori na pitanje zašto se desila ova tragedija.

„Pretpostavlja se da je više faktora i uzroka moglo da dovede do tragičnog pada letjelice. Nadam se da će istražna komisija koja je formirana utvrditi šta je uzrok. Ovo je velika tragedija i šok za sve nas“ rekao je Novaković „Glasu Srpske“.

20230102131806 449969

Otac i kćerka Ljubiša i Andrea Aramanda biće sahranjeni sutra na Gradskom groblju u Prijedoru. 

Prethodno će u Pozorištu Prijedor povodom smrti omiljenog sportiste grada na Sani Ljubiše i njegove kćerke Andree biti održana komemoracija. 

Komemoracija će početi u 12 časova, dok se u knjigu žalosti koja će biti u Pozorištu Prijedor može upisati od 10 časova.

Iz Gradske uprave Prijedor ranije su najavili da će dan sahrane Ljubiše i Andree Aramanda biti Dan žalosti u gradu.

Prema nezvaničnim informacijama prije kobne nesreće na samo sat vremena Ljubiša Aramanda je je bio na sahrani najstarijeg planinara iz Prijedora Vladimira Grublješića (94). 

U njegovu čast Aero klub Prijedor, odnosno Aramanda, organizovali su da u vrijeme sahrane groblje prelete dva manja aviona. 

Ljubiša je govorio da je to najmanje što je mogao da učini za čovjeka koji je zadužio sve ljubitelje planinarenja. 

Preleti su prošli bez problema, a u tim preletima je bio upravo avion, koji se sat vremena kasnije srušio. 

Poslije toga  Ljubiša je u društvu kćerki došao na aerodrom Urije. Sa starijom Andreom sjeo je u avion da bi se provozali. 

Već minut nakon poletanja došlo je do tragedije, koja je potresla ne samo Prijedor, već cijelu Republiku Srpsku.

Stradali Ljubiša i prošle godine imao manjih problema sa letjelicom

Stradali Ljubiša je i prošle godine imao manjih problema sa letjelicom i zahvaljujući svojoj stručnosti preživio pad sportske jedrilice. 

Tokom informativnog leta u jedrilici, koju je prije pada vukao avion, su tada bili on i kandidat za obuku E.K. (53) koji je u padu zadobio lom nožnog palca. 

Veća tragedija je izbjegnuta upravo zahvaljujući prisebnosti i iskustvu Aramande. 

Naime, nakon što je avion izgubio snagu, pilot je bio primoran da otkači jedrilicu, što je i uradio. Aramanda je potom izabrao najpogodniji teren za prinudno sletanje jedrilice. 

Izbjegao je kuće, prepreke i prinudno sletio u njivu i tako spasio život i sebi i kandidatu.

Brojni prijatelji i institucije uputili saučešće porodici stradalih

Ljubiša Aramanda bio je predsjednik Planinarskog saveza Republike Srpske u kojem je ostavio neizbrisiv trag, a brojni prijatelji i institucije uputili su saučešće porodici stradalih.

„Cijela planinarska zajednica izražava zahvalnost na ogromnom trudu i doprinosu u radu saveza. Ljubiša je bio izrazito svestrana ličnost, osim što je bio planinar njegova velika ljubav bilo je letenje i vazduhoplovstvo, bio je instruktor jedriličarstva i pilot. Krasila ga je i humanost, isticao se kao dugogodišnji dobrovoljni davalac krvi“ saopštio je ranije Planinarski savez RS, izražavajući saučešće porodici.

Telegram saučešća uputili su Predsjednik RS Milorad Dodik i premijer Radovan Višković.

„Ova velika tragedija potresla je sve naše građane i u ovim teškim trenucima duboko saosjećamo u bolu vaše porodice“ naveo je Višković.

Ministarstvo porodice, omladine i sporta takođe je izrazilo žaljenje zbog tragične smrti dugogodišnjeg predsjednika Planinarskog saveza RS i njegove kćerke.

„Ljubiša je bio iskusan instruktor letenja, planinar, vrhunski sportski radnik i njegova smrt je ogroman gubitak za sport Republike Srpske ali prvenstveno za porodicu. Sudbina je htjela da Ljubiša nastrada u visinama koje je toliko volio. Njegova posvećenost, entuzijazam i energija biće motiv njegovim sportskim kolegama, da nastave da ostvaruju njegove sportske snove, a porodica u ovim najtežim trenucima može biti ponosna na sve što je Ljubiša uradio kao čovjek i sportista“ navodi se u telegramu ministra porodice, omladine i sporta.

Od Ljubiše i njegove kćerke Andree su se na društvenim mrežama tužnim porukama oprostili i brojni prijatelji i poznanici.

„Ostaje tako da živi želja i vjera da će jednom doći sanjani raj, a s tom željom lakše se živi“ citat je Meše Selimović, na koji je podsjetio jedan od korisnika Fejsbuka.

Ljubiša Aramanda je bio član PD Klekovača iz Prijedora od 2002. godine,a   u više saziva je bio u Upravnom odboru društva, trenutno je bio član Nadzornog odbora društva. 

Početkom 2008.g. u Trnovu je izabran za vršioca dužnosti Planinarskog saveza Republike Srpske. Imenovanje je potvrđeno u maju na Skupštini PSRS i ovu dužnost obavljao je do 2012. godine. Reizabran je u novembru 2016., a 2021. u Prijedoru je po treći put izabran za predsjednika. Aramanda je više puta bio nagrađivan u planinarskom sportu od strane PS RS, Planinarskog saveza Srbije i Planinarskog saveza Crne Gore.

Ovo nije prva tragedija članova prijedorskog aero-kluba, u poratnom  periodu. 

Prije Aramande, poginuli su pilot Mile Šormaz i padobranac Aleksandar Kecman.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se