24.3 C
Zvornik
16. април 2024.

Stevandić: BiH ne može ući u NATO bez pristanka Srpske

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić poručio je da BiH ne može ući u NATO bez pristanka parlamenta Srpske i bez glasa iz Republike Srpske jer se u Alijansu ulazi uz saglasnost naroda i entiteta.

Komentarišući izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića u sjedištu NATO-a u Briselu da će učiniti sve „da BiH što prije postane članica NATO-a“, Stevandić je izjavio Srni da je Bećiroviću vjerovatno poznato da je ulazak u NATO pitanje promjene Ustava i da se Ustav mijenja uz saglasnost naroda i entiteta.

– To se ne može učiniti bez saglasnosti srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željke Cvijanović i Narodne skupštine Republike Srpske – ukazao je Stevandić.

Stevandić je rekao da je potpuno siguran da Bećirović zna ove činjenice, ali da je njegov odlazak u Brisel bez saglasnosti ostalih članova Predsjedništva BiH stvar koja je njemu takođe poznata i da on sa ovim želi da se prvo lično dodvorava Briselu i da izaziva krizu unutar BiH.

On je podsjetio da je Narodna skupština Republike Srpske 2017. godine izglasala vojnu neutralnost.

Bećirović je danas u sjedištu NATO-a u Briselu rekao da će učiniti sve u skladu sa svojim ustavnim ovlaštenjima „da BiH što prije postane članica NATO-a“, te pozvao generalnog sekretara Alijanse Јensa Stoltenberga da što prije posjeti BiH.

– Tom prilikom on je izrazio opredijeljenost da će učiniti sve u skladu sa svojim ustavnim ovlaštenjima, donesenim zakonima, te strateškim odlukama, koje su usvojene uz puni konsenzus svih političkih aktera, da BiH što prije postane članicom NATO-a – saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

U Kabinetu srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović Srni je danas rečeno da je posjeta Bećirovića sjedištu NATO saveza u Briselu individualnog karaktera, odnosno da je riječ o pojedinačnoj posjeti jednog člana i njegovog kabineta. 

IzvorSRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se