ZVORNIK – U zvorničkom Domu omladine sinoć su predstavljene zbirke pjesama „Azbučni akrostih mojeg djetinjstva“, autora Žarka Bojića i „Epski pjesnici i guslari“, autora Branka Krkovića.

Bojić je Srni rekao da je, sjećajući se nekih lijepih trenutaka iz djetinjstva, želio da ih poveže sa nekom današnjom temom, pošto se prošlost zaboravlja, dok ovo vrijeme nažalost ne donosi neke lijepe trenutke nego se sve izopačuje.

„Jednostavno, napravio sam jedan azbučnik sa po 30 pjesama sa 30 slova kroz koje je povučen stih koji daje poruku, a taj stih je posebno naglašen azbučnim brojanjem vječnog govora… i tako redom azbučnim nizom“, nave je Bojić.

Recenzent Nevena Milosavljević napisala je da Bojić u zbirci pjesama sažima tradicionalni oblik stihovanja akrostihom, retrospektivno se vraćajući u svoje djetinjstvo, nalazeći u njemu one vrijednosti koje su danas zaboravljene.

Krković je rekao da je njegova knjiga posvećena epskim pjesnicima i guslarima pošto je epska poezija prva srpska istorija koja se usmeno prenosila sve do Vuka Stefanovića Karadžića i zvala se narodna.

„Mnogi umni ljudi, kao što je Johan Volfgang Gete učili su srpski jezik da bi se upoznali sa najljepšom srpskom poezijom koja se danas zapostavlja“, napomenuo je Krković.

Krković je rekao da je, kao epski pjesnik, osjećao potrebu da posveti pjesme svojim prethodnicima, da se ne zaborave, kao što su pjesme Filipu Višnjiću, Vuku Stefanoviću Karadžiću, Petru Petroviću Njegošu, Radovanu Bećiroviću i drugim velikanima epske riječi.

„Da bi ostao trag da su ti ljudi postojali, stavio sam godine i rođenja i smrti, da se ostavi trag da su ti ljudo postojali, jer smo mi spremni da zanemarimo ono što nikad ne bi smjeli zaboraviti“, dodao je Krković.

Književni kritičar Slobodan Čurović Apis rekao je, tumačeći književna djela ovih atora, da su u današnjem vremenu ove knjige potrebne kao hljeb nasušni jer su one čuvari srpskog jezika i identiteta.

„Veliki je narod samo onaj koji pamti, a ove pjesme su pjesme pamćenja, nade, bodrenja, himne, dobrote, ljepote, istine i pravde da bi znali ko smo i ako čuvamo naše simbole, onda ćemo moći da se izborimo u ovom vremenu brutalnog satiranja čovjeka“, rekao je Čurović Apis.

On je naveo da u srpskim epskim pjesmama ima nade, radosti, plača, pogibije i da njih nije bilo, Srbi bi bili bez istorije i na bespućima slijepog tumaranja.

Knjige su izašle u izdanju zvorničke izdavačke kuće „As oglas“, čiji je direktor Dejan Spasojević rekao da je zbirka pjesama „Azbučni akrostih mojeg djetinjstva“ nagrađena posebnom naradom prošle godine na šestim Drinskim književnim susretima.

Bojić je rođen u Nikšiću, a Krković u Kolašinu i članovi su udruženja književnika Crne Gore i Srbije.