20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Pozdrav sa tri prsta simbolizuje Sveto trojstvo i molitvu Bogu

Iznenađuje činjenica, ali istovremeno zabrinjava ponašanje dijela bošnjačkog političkog Sarajeva da osuđuje srpski pozdrav sa tri prsta, konkretno pozdrav Nenada Nešića koji je u Sarajevu uputio nekom od svojih poznanika.

To su upravo osudili poslanici Skupštine Kantona Sarajevo koji su na prijedlog SDA usvojili deklaraciju u kojoj se osuđuje podizanje tri prsta ispred, kako su naveli „državnih institucija“.

Čije su „državne institucije“? Ispada, samo bošnjačke. Moguće je očekivati još jednu bošnjačku apelaciju Ustavnom sudu da donese odluku ko će od izabranih, ali po njima podobnih, srpskih predstavnika moći ulaziti u te, ako već nisu zajedničke, onda ne/zajedničke institucije.

Moguće je i to očekivati? Vjerovatno se putem nekih „paralelnih“, javnih ili skrivenih službi u Sarajevu već kopa po papirima iz prošlosti da se ustanovi da „taj i taj Srbin, zbog toga i toga“ ne može sjediti u zajedničkim institucijama, osim onih za koje SDA kaže da može, a to sarajevski zvanični organi jednoglasno podrže.

Ali, da se vratimo značenju tri prsta u srpskom narodu.

Sa spojenim palcem, kažiprstom i srednjim prstom desne ruke Srbi se krste i mole Bogu. Tri podignuta prsta Srbi koriste kao svoj pozdrav, kao što neki drugi narodi podižu dva prsta u vidu latiničnog slova „V“ kao simbol viktorija-pobjeda.

Nikome u srskom narodu ne pada na pamet da je latinično slovo „V“, kao pozdrav, usmjereno protiv srpskog naroda. Niko od Srba tu vrstu pozdrava ne smatra provokacijom usmjerenom prema njima. Naprotiv.

Ima bezbroj primjera korišćenja pozdrava sa tri prsta, naročito u sportu. Tako je 2005. godine kapiten reprezentacije Srbije i Crne Gore u vaterpolu Vladimir Vujasinović slavio pobjedu podizanjem tri prsta, kao i cjelokupna reprezentacija Jugoslavije u košarci 1995. godine osvajanje Evropskog prvenstva u košarci.

I bivši predsjednik Srbije Boris Tadić pozdravio je sa tri prsta reprezentaciju Srbije na Olimpijskim igrama u Pekingu, kada je predsjedniku SAD Džordžu Bušu objasnio da taj pozdrav predstavlja u srpskom narodu Sveto trojstvo. Tadić je tada rekao da je Bušu bilo zanimljivo da usvoji dio srpskog identiteta.

Pozdrav sa tri prsta ne može biti provokacija za nekoga, kad su, u bogatoj srpskoj istoriji, taj pozdrav koristili Sveti Sava, Karađorđe Petrović, Miloš Obrenović, Petar Petrović Njegoš i drugi srpski velikani, zajedno sa narodom. U to vrijeme taj pozdrav se koristio za vjernost, kao što se i sada koristi za vjernost Bogu i narodu.

Pozdrav sa tri prsta je, jednostavno, poznat kao srpski pozdrav koji simbolizuje Sveto trojstvo i vrlo je važan u srpskoj tradiciji, bez namjere da kod nekoga izaziva netrpeljivost ili neku neprijatnost, izuzev kod onih koji su opterećeni i frustrirani bogatom srpskom istorijom, pa bi najradije zabranili Srbima da budu Srbi.

Izgleda da to upravo želi SDA i njeni istomišljenici koji su usvajanjem deklaracije direktno optužili Nenada Nešića, novoimenovanog ministra bezbjednosti u Savjetu ministara, da ih srpskim pozdravom iritira u sred Sarajeva.

Prosto zdravorazuman čovjek ne može da vjeruje da je u SDA deklaraciji navedeno da „podizanje tri prsta ispred zgrade institucija BiH, blizu mjesta na kojem su pale prve žrtve okupacije Sarajeva, od strane ministra bezbjednosti BiH, predstavlja provokaciju i svjesnu uvredu za sve žrtve agresije…, te ima za cilj narušavanje odnosa i destabilizaciju povjerenja između građana i naroda BiH…“

Nažalost, u deklaraciji SDA se ne pominje hiljade srpskih žrtava ubijenih u Sarajevu upravo pod komandom SDA, niti pominje da je, bježeći od sarajevskog pogroma, svoj grad napustilo više od 150.000 Srba.

Može se očekivati da će SDA donijeti i tu deklaraciju i priznati da je pod njenim vođstvom ubijeno više hiljada Srba u Sarajevu i istjerano više od 150.000 Srba.

Nadati se da će SDA i svi nosioci vlasti u političkom Sarajevu donijeti odluku da su institucije na Marijin dvoru zajedničko dobro koje zajedno koriste i Srbi i Hrvati i Bošnjaci – drugim riječima zajedničke institucije, ispred kojih će i Nenad Nešić i drugi Srbi nesmetano moći da pozdravljaju svoje sunarodnike. U protivnom, samo termin „institucije“ izgubiće smisao postojanja.

Piše: Milorad GUTALJ

IzvorSRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se