14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Od sutra obilne padavine; U pripravnosti Civilna zaštita, Vode Srpske i Helikopterski servis

Od sutra se u Republici Srpskoj i regionu očekuju obilne padavine zbog čega se preduzimaju sve preventivne mjere u cilju sprečavanja mogućih poplava. U pripravnosti su Civilna zaštita, Vode Srpske i Helikopterski servis.

Iz Republičke uprave Civilne zaštite uputili su dopis lokalnim zajednicama da obave sve pripreme, a to je od njih zatražio i predsjednik Republike Milorad Dodik.

Obilna kiša padaće od 16. do 20. januara, a najviše padavina očekuje se u utorak i srijedu. Crvena zona je Hercegovina, a natprosječno veliku količinu kiše, meteorolozi predviđaju i u Sarajevsko-romanijskoj regiji i zapadnoj Krajini.

Usljed ekstremno velike količine padavina u Crnoj Gori, očekuje se nagli rast vodostaja rijeke Drine. U gradovima u slivu Drine preduzimaju se mjere odbrane od poplava, prenosi RTRS.

Najveća količina padavina u Republici Srpskoj naredne sedmice očekuje se u srijedu i četvrtak, 18. i 19. januara, a najviše litara kiše po kvadratnom metru pašće u Hercegovini, gornjem slivu rijeke Drine i u zapadnoj Krajini, rekao je Srnu direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Darko Borojević.

On kaže da je pažnja posebno usmjerena na gornji dio sliva rijeke Drine, Hercegovinu, gornji sliv Une i Sane, te na sliv Pive i Tare u Crnoj Gori, gdje očekivane velike količine padavina mogu izazvati porast vodostaja rijeka.

Borojević ističe da je teško prognozirati količinu padavina koja će pasti u određenom geografskom području zbog promjenljivih vremenskih prilika, ali da se očekuje da će u četvrtak, 19. januara i petak, 20. januara kiša preći u snijeg.

„Hercegovina može da apsorbuje veću količinu padavina nego Sarajevsko-romanijska regija ili Krajina, ali to stvara opasnost pojave bujičnih poplava. Područje u Crnoj Gori u kome se predviđa količina od 400 litara kiše po metru kvadratnom je najkišnije u Evropi, ali ne bi bilo dobro ako se to prelije na područje Republike Srpske zbog drugačije konfiguracije zemljišta“, istakao je Borojević.

On je dodao da sve službe prate stanje, da će redovno izvještavati javnost i da nema potrebe stvarati paniku.

„Mi smo na vezi sa resornim ministarstvom, Civilnom zaštitom, Javnom ustanovom `Vode Srpske`, i sve službe su na raspolaganju. Vodostaji su za sada u srednje povišenim zonama. Pratimo stanje i ako dođe do porasta i promjene blagovremeno ćemo informisati javnost“, naglasio je Borojević.

On je naveo da se olujni udari vjetra očekuju na cijelom području Republike Srpske i da će u utorak, 17. januara vjerovatno biti proglašen crveni meteoalarm zbog orkanskog udara vjetra.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se